Hoppa till innehåll

Jonas Crambys bästa grillrecept – Chuleton med grillad paprikasallad

Grillad paprika

Grilla som proffsen i Baskien.

Hemligheten bakom en lyckad grillmiddag är att låta ätandet ta tid, samtidigt som du förberett allt i förväg så att du har tid att stå med de andra vid grillen och dricka vin och snacka skit. Längs den spanska nordkusten i området runt Baskien är de mästare på denna sorts grillning – som i princip går ut på att leta upp de bästa råvaror man kan hitta, förbereda ett gäng såser och tillbehör innan för att sedan grilla det sista à la minute. 

Så här grillar du spanskt hemma.

LÄS OCKSÅ: Jonas Crambys bästa grillrecept – grillade skaldjur med aioli

Chuleton med grillad paprikasallad

Chuleton är mer en attityd än en styck­detalj. Eller, det är en styckdetalj också, en tjock skiva av kärnan av entrecoten på en riktigt gammal galicisk kossa, för att vara exakt. Men mest är det ett sätt att tänka: en stora jäkla biff, hårt grillad och uppskuren i bitar som ett gäng vänner snaskar på med bara ett glas vin och lite grillade paprikor som tilltugg. Underbart enkelt, underbart gott. Och ett par skivor räcker för att man ska bli lite nykär i livet. 

Ingredienser för 4 portioner:

  • 1 kg ca 5 cm tjock bit nötkött på ben, helst en spansk chuleton men vilken bra bit som helst fungerar   
  • salt och peppar

Grillad papriksallad:

  • 4 piquillopepparfrukter alt. 4 röda spetspaprikor   
  • 0,5 dl extra virgin olivolja   
  • 1 tsk sött spanskt paprikapulver   
  • 1 msk sherryvinäger
  • salt 

Så gör du:

Prepp: Förbered paprikasalladen. Det kan du utan problem göra dagen innan om du vill, ja det finns till och med färdig­inlagd spansk paprika på delikatessaffärer om du inte pallar att laga. Piquillopeppar är en sorts mild röd chili som växer utanför staden Lodosa i norra Spanien. Ibland kan du hitta dem på delis, men om inte så funkar det även med röd spetspaprika. Grilla paprikan hårt tills skinnet svartnar. Låt svalna i fem minuter och dra sedan av skinnet. Ta bort kärnorna och stjälken och skär i snygga filéer och arrangera på ett fat. Vispa ihop olivolja, paprikapulver, sherryvinäger och smaka av med salt. Häll marinaden över paprikan och ställ in i kylen.

Tillagning: Ta fram köttet en timme före tillagning och låt det komma till rumstemperatur. Salta ordentligt och grilla på en het grill nära kolen så att det får en ordentlig yta. Peppra ordentligt och låt vila i ca 5 minuter innan du ger den en snabb kyss på grillen, trancherar, strör över lite extra flingsalt och serverar med paprikasalladen.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.