Jonas Crambys bästa grillrecept – så gör du Char siu

Jonas Cramby Char siu
Jonas Cramby  |  Publicerad 2015-08-07 10:48  |  Lästid: 2 minuter

Jonas Cramby Char siu

Ibland vill man bara ha lite ribs. Inga tillbehör, inget tjafs, bara lite kött på pinne. Okej? Om du vill ha lite variation från de vanliga bbq-ribsen rekommenderar jag verkligen att du provar på att göra char siu, vilket är det traditionella kinesiska sättet att tillreda grillat fläskkött på. Det är kryddigt, knaprigt, sötkladdigt, underbart. Vill du inte ha ribs kan char siu göras på nästan vilken sorts fläsk som helst – en klassiker är att servera det nygrillade fläsket i en skål med lite klibbigt ris och ett pocherat ägg på.

* * *

Ingredienser, 4 personer:
1 kilo kamben
3 msk honung
3 msk hoisinsås
3 msk ljus soja
2 msk sesamolja
1 tsk kinesisk five spice-pulver
1 tsk vitpeppar
4 vitlökslyftor
1 tsk röd karamellfärg (kan uteslutas)

Så här gör du:

1. Blanda ihop hoisinsås, soja, honung, sesamolja, kryddor och riven vitlök. Vill du ha den karaktäristiska röda char siu-färgen kan du även tillsätta lite röd karamellfärg, men annars struntar du i det. Dra bort den tunna, pappersliknande hinnan på bak­sidan av dina ribs, skär dem i praktiska portions­bitar och låt marinera i blandningen över natten.

2. Häll lite kol, inte för mycket, i halva din grill för så kallad indirekt grillning och tänd på. Placera ribsen med bensidan nedåt på sidan som inte har kol under sig och lägg på locket. Grilla på ungefär 175 graders värme i 35 minuter. Blir det för varmt, lyft på locket eller minska syretillförseln genom att fippla med ventilerna. Lyft på locket, arrangera om köttet så att inget blir bränt, pensla köttet med marinaden och grilla i 35 minuter till. Är du en fegis kan du förbereda allt fram tills nu i ugnen om du vill.

3. Nu har det blivit dags för direkt grillning – wohooo! Pensla köttet med marinaden och grilla direkt över kolen så att såsen blir karamelliserad men inte bränns. Ta ribsen från gallret och ät dem direkt, stående vid grillen som en galen person.
För det är du. Galen i ribs.

* * *

Läs också!

dude-430x334

Han gjorde en Ironman varje dag – i 50 dagar

tonarsfyllor-start

19 rusdrycker från tonåren som du måste ha vuxit ifrån nu

14 smarta sätt att lura dina gäster att du har ordning i hemmet

14 superenkla knep som får dina favoritkläder att bli som nya

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-06-21 12:03