Jonas Crambys bästa recept på tacos – så lagar du tacos de pescado

Tacos med friterad fisk och kålsallad. * * * Snabbt, gott, nyttigt, enkelt. Frasigt, krispigt, syrligt, hett, salt och lent. Och, just det, lite kladdigt också. Ja, man förstår varför fisktacos har börjat bli en modern vardagsklassiker runt om i världen. Det här äter jag själv gärna en gång i veckan. Om du är likadan […]

Publicerad 2015-04-26 13:25 | Uppdaterad 2016-06-21 13:19  | Lästid: 2 minuter | Jonas Cramby
Tacos de pescado

Tacos med friterad fisk och kålsallad.

* * *

Snabbt, gott, nyttigt, enkelt. Frasigt, krispigt, syrligt, hett, salt och lent. Och, just det, lite kladdigt också. Ja, man förstår varför fisktacos har börjat bli en modern vardagsklassiker runt om i världen. Det här äter jag själv gärna en gång i veckan. Om du är likadan och efter ett tag vill variera dig lite kan du i princip ersätta fisken med vilken annan (levande) havsvarelse som helst: räkor, bläckfisk, ostron. Och är du vegetarian funkar det till och med att fritera grönsaker som blomkål, svamp eller sötpotatis. Eller varför inte avokado? Det inte bara fungerar att fritera avokado, det är ganska så underbart också.

Fyra personer
500 g valfri fisk, till exempel torskrygg
¼ röd- eller vitkålshuvud
blomsterpinnar
salt

Frityrsmet
1 ½ dl rismjöl
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl iskallt mineralvatten
1 äggula
½ dl tequila
olja till fritering

Mayonesa
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1 färskpressad lime
4 vitlöksklyftor
cholula eller annan chilisås

Servera med
Nybakta tortillas
Pico de gallo
Picklad rödlök
Chilisås, till exempel cholula
Limeklyftor

1. Till den här rätten vill man ha fisken nyfriterad och frasig, så se till att förbered allt annat: tortillas, pico de gallo, de eventuella andra tillbehören. Kålsalladen är enklast möjliga. Bara skiva kålen så tunt du kan och lägg strimlorna i en sil, salta lätt och låt dem sedan mjukna medan du lagar resten av maten. Mayonesan: bara pressa vitlök och lime och blanda runt med de andra ingredi­enserna. Häll i chilisås efter smak. Smaka av med salt.

2. Friteringsdags! Skär din fisk i cirka 6–8 cm långa och 2–3 cm tjocka bitar – de ska se ut som en lång och tjock tumme ungefär. Salta och trä upp dem på blomsterpinnar. På så sätt blir det mindre kladdigt, de fastnar inte i botten och du kan föra dem fram och tillbaka i oljan så att smeten får farträn­der och maximalt fras. Blanda ihop rismjöl och mjöl i en skål. Hetta upp oljan till 190 grader och först då vispar du ihop äggula, tequila och iskallt mineralvatten med din mjölblandning. Håll i pinnen och doppa fisken i frityrsmeten. Stoppa i frityroljan och för fiskbiten fram och tillbaka ett par sekunder. Alkoholen förångas på en sekund och hjälper till med fraset så denna rätt är helt barnsäker. Fritera ett par mi­nuter. När smeten blivit ljust gyllengul tar du upp fisken och låter den rinna av på hushållspapper. Salta.

3. Lägg en bit friterad fisk i tortillan och dra ut pinnen. Toppa med kål, pico de gallo och ringla över en massa mayonesa.

Jonas Cramby

* * *

Läs mer!

22 ord som du förstår om dina päron kommer från Stockholm

Jonas Crambys bästa recept på tacos – Carnitas tacos

Jonas Crambys bästa tacos – så lagar du Carnes asadas

27 gånger Zlatans kompis tagit hipsterlooken till en helt ny nivå

Dela på Facebook
Tweeta