Jonas Crambys bästa tacos – så lagar du Carnes asadas

Jonas Cramby  |  Publicerad 2015-04-29 13:10  |  Lästid: 2 minuter
Carnes asadas

Tacos med grillat, tunnskuret kött och grönsaker.

* * *

Om jag bara fick laga ett enda recept ur min nya kokbok skulle det vara det här. Orsaken är enkel: det här är nämligen maximalt med gott för minimalt med ansträngning. Bara grilla kött, hacka grönsaker, baka tortilla och sen flippa ur. Välj en köttsort – i detta recept kör jag tasajo: träkols­grillat, tunnskuret nötkött – och ett par tillbehör för en underbar vardagsmiddag. Grilla olika sorters kött och förbered massor av tillbehör för en hejdundrande fest. Carnes asadas por vida!

Fyra personer
1 kg hel bit flankstek eller skirtsteak
salt och nymald svartpeppar

Adobo
12 torkade guajillochilis
1 ½ dl vatten
2 vitlöksklyftor
2 tsk äppelcidervinäger
1 tsk salt
1 tsk strösocker
½ tsk spiskummin
½ tsk nymald svartpeppar
3 cm canela alt kanelstång

Servera med
Nybakta tortillas
Koriander- och silverlökshack
Skivad skalad gurka
Skivade rädisor
Grillad lök och chili
Iskall öl och mezcal

1. Filéa köttet. Börja sen med adobon. Rosta chilisarna i en torr het stekpanna tills de puffar upp och börjar lukta gott. Ta bort stjälkar och frön och låt dra i vatten ungefär 30 minuter. Lägg chilisarna i en mixer, häll på 1 ½ dl vatten plus de andra ingredienserna och mixa till en slät sås. Bred ut det tunnskurna köttet, kleta in adobon jämnt över hela ytan och vik ihop köttet igen. Låt marinera i kylen minst 2 timmar, gärna över natten.

2. Tänd grillen, tänk på att det ska vara så hett som möjligt så snåla inte med kolen. När det är perfekt glöd grillar du det tunna köttet snabbt, bara några minuter på varje sida. Skär i strimlor mot köttfibrerna och servera i en tortilla med tillbehören i tillbehörsrutan. Torrisar kan även
göra detta i en grillpanna på spisen.

Jonas Cramby

* * *

Läs mer!

Jonas Crambys bästa recept på tacos – Carnitas tacos

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-06-28 10:56