Hoppa till innehåll

Jonas Eriksson hyllar nya systemet för videogranskning: ”Kommer bli en supergrej”

Joel Linde

Svenske stjärndomaren Jonas Eriksson är en av få som har testat det nya systemet för videogranskning inom fotbollen.

I senaste omgången av Premier League vann Arsenal mot Burnley på ett mål som kom 30 sekunder innan slutsignalen. Hade situationen videogranskats skulle målet möjligtvis ha underkänts eftersom bollen gick via en Arsenalspelares hand in i mål. Men målet godkändes och så var diskussionen igång igen: Bör fotbollen använda sig av videogranskning?

Fifa fattade nyligen beslutet att inleda ett test av ett nytt system som ska underlätta för domarna att fatta svåra beslut, och Sveriges egen toppdomare, Jonas Eriksson, är en av få som har testat det.

– Jag tycker att det är jätteintressant och att det naturligtvis finns en framtid där. Jag menar, om hela arenan ser tydligt vad som hänt och så får inte vi ta hänsyn till det, det blir ju konstigt, säger han till Café.

– Jag tror att det är jätteviktigt att vi får till det här för då kan fotbollen gå i takt med tiden. Jag tror det kommer gå fort framåt nu och det kommer bli en supergrej när det funkar och man har bestämt hur man ska använda det.

Systemet går ut på att huvuddomaren har kontakt med en videodomare som har direkt tillgång till arenans olika kameror. Vid mål, straffsituationer, incidenter med röda kort och när fel spelare tilldelas kort ska domarna kunna använda sig av systemet, inte annars.

Och det är just när och hur systemet ska användas som är den stora frågan, menar Jonas Eriksson.

– Om jag tycker det är straff, någon annan (av domarna) tycker det är filmning och så vidare, då ska vi inte röra den situationen.

Är det inte då ni ska kolla extra?

– Nej, det finns något som kallas för ”in the opinion of the referee” och de situationerna ska vi inte röra om huvuddomaren anser att han har sett situationen.

Under 2016 har systemet varit tillåtet från Fifas håll, men det är inte förrän 2017 som det officiella testet börjar, förutsatt att ”förtestet” faller väl ut. Då kommer systemet införas i förstaligorna i Tyskland, Brasilien, Portugal, Nederländerna, USA och Australien. Först 2018 kan det komma att införas i resten av världen.

Fler intervjuer med Jonas Eriksson från Café!

Jonas Eriksson avslöjar: Så fuskar spelarna med utrustningen

Jonas Eriksson – miljonären som blev domare: ”Bolaget såldes för 800 miljoner”

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.