Hoppa till innehåll

Jonas Eriksson avslöjar: Så fuskar spelarna med utrustningen

Joel Linde

Jonas Eriksson om vad domarna kontrollerar i spelargången och när spelare byts in – och vad spelarna oftast fuskar med.

Jonas Eriksson är rankad som en av världens bästa fotbollsdomare och har enligt sajten worldreferee.com även gjort en av de enskilt bästa insatserna någonsin under en hel match. Det var när han dömde Arsenal-Dortmund i Champions Leagues gruppspel 2013 som han hyllades för sin insats och han aspirerar på titeln Sveriges bästa domare någonsin.

Café tog ett snack med honom för att reda ut några oklarheter gällande fjärdedomarens roll.

Spelarna som byts in lyfter på shorts och visar sulorna innan de går in. Vad är det ni kollar efter egentligen?

– Kort sagt ska vi kontrollera att de inte har någon farlig utrustning, och det kan ju vara vassa ringar eller halsband. Eller om de har skruvdobbar som är vassa och farliga, de kommer ju i alla möjliga former.

Är det många som fuskar med det?

–  Jag kontrollerar ju de startande elva spelarna i omklädningsrummet en timme innan match också och där har jag definitivt sett vassa dobbar och även att de varit lösa, och det kan vara farligt. Tidigare var det kanske några som filade till dem när domarna inte kollade lika noga men inte nu längre.

Och det här med att de lyfter på shortsen?

– Ja det kan de också göra ibland. Alla former av undertröjor och byxor ska ha samma färg som grundfärgen på stället, så det är det vi kollar efter.

Upptäcker du mycket fusk med sådant?

– En del. Det blir allt vanligare att de har understrumpor som är av annan kvalitet och färg än grundstrumpan som kanske ger bättre fäste i skon eller så. Då tejpar de ibland nedre delen för att färgen ska matcha, sen sliter de av sig tejpen så fort vi har kontrollerat. För huvuddomaren gör det inte så mycket men assisterande domare kan ha svårare eftersom de tittar på strumporna när de dömmer offside.– Ibland ser jag spelare som inte har någon halskedja eller så på sig i spelargången men sen ser jag på tv-bilden att de har det efteråt. Då har de alltså haft den i handen eller byxan när vi har kontrollerat dem och satt på sig den direkt efteråt.

Haffar du dem då?

– Det varierar lite från situation till situation, men det kan mycket väl vara så att jag säger till.

Roterar hela domarlaget på alla positioner?

– Nej, jag dömer bara och de som är lägre rankade kan vara extradomare. Det är bara under stora mästerskap som jag ibland gör något annat. Jag har varit extradomare också för att jag ville prova på hur det var där bak, för att kunna sätta mig in i det.

Och hur var det då?

– Mycket svårare än jag trodde. Många tänker nog att det är lättare att stå still och döma än att springa runt, men när du står still får du anpassa dig till spelarna och du får inte heller lämna ett visst område så det kan vara väldigt svårt.

Men du får bättre pröjs än dem?

– Ja. Mest ansvar ger mest pengar.

Mer om fotbollsdomare från Café!

Jonas Eriksson hyllar nya systemet för videogranskning: ”Kommer bli en supergrej”

Café synar linjedomarens stil: ”Bortse från allt du tidigare lärt dig”

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.