Skippa traditionella klapputdelningen – här är lekarna som tar över julen

Roligare än ett julklappsbyte – billigare än den traditionella julklappsutdelningen. Här är två varianter av det populära julklappsspelet!

Sofia Börjesson | Foto: IBL  |  Publicerad 2017-11-24 12:45  |  Lästid: 2 minuter

Julen i all ära men det tar ofantligt mycket tid, kraft och pengar att köpa julklappar till hela släkten. Jag menar, vad ska du köpa till din morbrors fru? Och vad betyder det ens att din kusin har skickat en önskelista från hennes katt?

Det kan kännas hopplöst – men misströsta ej, det finns en lösning. Övertala hela julaftonsensemblen om att ett julklappsspel är ett bättre alternativ. På så vis kan ni alla gå in i det nya året med lite färre stressymtom, och med lite mer pengar på fickan.

Gäller för alla varianter: Bestäm hur många klappar som ska köpas per person, och vad de ska kosta. Eller för all del, ni kan också skita i det så blir det mer spännande och insatsen högre. Någon får en trisslott och en annan får en iPad. Sen kan trisslottsmänniskan sura resten av kvällen när hen skrapat fram två av varje.

Eller nä, bestäm summa. Här är två varianter av julklappsspel.

Tärningsleken

Julklappsspelens moder, om du vill. Det här är den vanligaste varianten, och om alla verkligen går in för det kan den innebära alltifrån skratt till tårar och klippta släktband.

Du behöver: Tärning och tidtagarur (äggklocka/mobiltelefon).

Regler:

  1. Lägg alla klapparna i en hög och slå tärning om vem som ska börja.
  2. Gå varvet runt och slå tärningen, om man får 1 eller 6 får man välja en klapp ur högen, men inte öppna den. Fortsätt tills klapparna är slut.
  3. Ställ klockan på 10 minuter (eller 15, om ni vill) och placera klockan där ingen kan se hur mycket tid som är kvar.
  4. Börja slå tärningen igen, laget runt, och den som får 1 eller 6 får ta en klapp från någon annan.
  5. Här kommer vi till ett vägskäl. Antingen är spelet slut när klockan ringer, och alla får behålla de klappar som de har framför sig, eller så kan ni riskera släktbanden genom att fortsätta. Om du väljer det senare alternativet, gå vidare till steg 6.
  6. Denna gång öppnar ni klapparna ni har framför er innan ni kör ännu en vända med tärningen. Skillnaden är att ni nu vet vad som står på spel vilket kan skapa… irritation hos vissa.

Mössa- och vantarleken

För att göra julklappsspelet till lite mer av en sport, och för att skapa än mer frustration, är vantleken att rekommendera.

Du behöver: Ett par tumvantar eller grytvantar, en mössa och en tärning.

Regler: 

  1. Paketen ska vara väl inslagna. Gärna mycket tejp och flera lager papper. De ska vara kluriga, men inte omöjliga, att öppna.
  2. Gå laget runt och slå tärningen, den som får en sexa får sätta på sig mössan och vantarna och börja slita upp ett paket. Under tiden fortsätter de andra turas om att slå tärningen.
  3. Nästa person som får en sexa tar över vantarna och mössan från den tidigare paketöppnaren och fortsätter att försöka öppna paketet.
  4. Den som först lyckas öppna paketet får behålla det. Sedan börjar man om med nästa paket.

God jul och lycka till!

Kom i julstämning redan nu med en julfilm – här är 21 filmtips som alla kretsar kring julen!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-11-27 16:19