Hoppa till innehåll

Årets bästa julsnaps från systemet – 8 favoriter från dryckesexperten

Inget julbord är komplett utan julsnaps! Cafés dryckesredaktör Andreas Grube listar de åtta bästa.

julsnaps2

Jag tycker att snapsen är bland det bästa med julbordet. Och jag tycker att den ska drickas i små klunkar och inte helor – allt för att fräscha upp gommen från all den feta och salta maten. Jag tycker också att kylskåpskall är betydligt bättre än fryskall för att få fram fler smaknyanser.

Här är mina favoriter i årets utbud:

Linie Aquavit Christmas Edition (nr 10363, 219 kr)

En snaps som håller fanan högt år efter år. Balanserad, avrundad och elegant, men ändå med tillräckligt mycket kraft för att stå pall för det mesta på julbordet. Bästa allroundsnapsen.

Svensk Lake Vättern Julaquavit (nr 10708, 279 kr)

Kul i tillfälliga sortimentet, med massor av kummin, dill och citrus. Bra drag i alkoholen (47 procent) men också en snygg ton av sötma som balanserar upp. Bra sillpartner.

Nils Oscar Aquavit (nr 31332, 239 kr)

Riktigt fräsch och ren snaps med rejäla doser citrus och mogna clementiner och anis i eftersmaken. Verkligen en snaps i min smak.

Aalborg Jubileums Akvavit (nr 178, 249 kr)

Också en riktig klassiker i sammanhanget. Mycket dill och kummin, men också snygga nyanser av koriander och en hel del citrus. Gör sig snyggt både till kryddade sillar, skinka och köttbullar.

Gammel Opland Aquavit (nr 70624, 309 kr)

Bra drag i kryddigheten och stora smaker av kummin, anis, citrus, och dessutom ett stänk av mynta på toppen. Perfekt till exempelvis rökt lax.

Snälleröds Brännmästarens Julakvavit (nr 10696, 199 kr)

Doft och smak domineras av fänkål, kummin och anis, men här finns också en tydlig sherryton som runda av snyggt med lätt sötma och nötighet. Bra till det mesta i skaldjursväg.

Prima Julsnaps (nr 86308, 211 kr)

Enkel och klassisk snarre som är lätt och fräsch i smaken. Kummin, apelsin och citron dominerar, tillsammans med ett sting anis. Gör ingen besviken.

Östgöta Sädesbrännvin (nr 16, 209 kr)

Mild och mjuk i munnen, med både en lätt honungssötma och en lätt whiskynyans.

Vill du göra din egen julsnaps istället? Vi har tidigare listat de här 9 goda recepten.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.