Trudeau: ”Mina söner ska känna sig bekväma med att vara feminister”

Kanadas premiärminister vill slåss för allas lika rättigheter och kallar sig mer än gärna feminist. I en krönika skriver han om hur han vill föra detta vidare till sina söner.

Malin Karlberg | Foto IBL  |  Publicerad 2017-10-12 11:48  |  Lästid: 2 minuter

Jämställdhet mellan könen är en av de viktigaste frågorna i samhället i dag, menar Kanadas premiärminister Justin Trudeau, som skrivit en hyllad krönika i Marie Claire. Där förklarar han att arbetet för en värld där ingen diskrimineras på grund av kön handlar lika mycket om politik som om att vara en medveten förälder.

”Några av de viktigaste delarna av mitt jobb gör jag inte som politisk ledare, utan som förälder”, skriver Trudeau, som har tre barn tillsammans med sin fru Sophie Grégoire.

Paret har två söner och en dotter – och Trudeau förklarar att han redan nu oroar sig över sin 8-åriga dotter Ella-Grace.

”Hon är supersmart, en passionerad debattör, öppen gentemot världen omkring henne. Jag älskar Ella och jag oroar mig – för som en far, son, make och medborgare bevittnar jag de ojämställda hinder kvinnor och flickor möter varje dag”, skriver han.

”Det är upprörande för mig att min briljanta, empatiska dotter kommer att växa upp i en värld där det fortfarande finns människor som, trots allting hon är som person, kommer att avfärda henne enbart på grund av hennes kön.”

För att motarbeta dessa krafter jobbar Justin Trudeau för att förändra samhället, men även för att stärka sin dotters tro på sig själv och hennes vetskap om att hon har makt, en stark röst och ett värde ingen kan ta ifrån henne.

”Det innebär att jag uppfostrar henne till att bli feminist. Punkt.”

Men det räcker inte att vi lär våra döttrar att de duger som de är. Vi måste också tänka på hur vi uppfostrar våra söner – något Trudeaus fru Sophie poängterade för honom.

”Jag pratade om att lära Ella att hon kan bli vad hon vill. Sophie sa: ’Det är toppen – men hur uppfostrar du våra söner så att de också blir starka förespråkare för kvinnor och flickor?'” skriver han i krönikan.

Jämställdhet är nämligen inte bara något som angår kvinnor, konstaterar Trudeau, utan något som gynnar alla människor.

”Jag vill att mina söner ska slippa pressen att vara maskulina på ett sådant sätt som är skadligt för människorna omkring dem”, skriver han. ”Jag vill att de ska känna sig bekväma att vara sig själva och vara feminister – som står upp för det som är rätt och som kan se sig själva i spegeln med stolthet.”

Feminism handlar inte bara om mäns och kvinnors lika värde, menar Trudeau.

”Det handlar om vetskapen att när vi alla är jämställda är vi alla mer fria. Det är ett obevekligt engagemang för att försöka se oss själva i andra människor, för det är så vi skapar en värld där alla behandlas med respekt och uppskattning. Och det är den absoluta övertygelsen att alla människor har samma rättigheter och friheter – att mina rättigheter är dina rättigheter och endast när dina rättigheter är skyddade är även mina det.”

Källa: Marie Claire

Artikeln publicerades först på Femina.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-10-31 16:41