Hoppa till innehåll

Justitieministerns superdiss mot SD är en mic drop i Obama-klass

Joel Linde

Justitieminister Morgan Johansson verkar vara väldigt trött på SD:s begäran att ta fram ny statistik över brott och ursprung.

I Sverige förs inte regelbunden statistik över brott och ursprung. Brottsförebyggande rådet (Brå) släppte en sådan rapport senast 2005 men Sverigedemokraterna tycker att det är hög tid för en ny.

I veckans Agenda debatterade Sverigedemokraternas gruppledare, Mattias Karlsson, frågan med Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, eftersom övriga partiledare tackat nej till att delta.

Sarnecki menade, i likhet med de flesta andra och i enighet med aktuell statistik, att det är mycket mer relevant att diskutera den socioekonomiska bakgrunden än den geografiska och kulturella, men det håller inte Mattias Karlsson med om. Och så bibehålls dödläget i frågan.

Justitieminister Morgan Johansson, som upprepade gånger sagt nej till att ta fram sådan statistik, intervjuades i samma veva av Expressen för att kommentera frågan och det var där han byggde upp till den Obama-liknande, ”mic drop”-dissen.

– Så de tänker inte på att bara en sådan sak som att den värsta våldtäktsmannen vi haft i Sverige på många år han heter Niklas Lindgren, den så kallade Hagamannen. Med våldsbrotten är det samma sak. Vi har Tommy Zethraeus, som var en av Stureplansskyttarna. Tony Olsson. Anders Eklund, som dödade Engla och är en av de värsta brottslingarna när det gäller pedofili. Och så terroristen Behring Breivik, till exempel. Peter Mangs. Anton Lundin. John Ausonius, Lasermannen. Det är där de har sin blinda fläck. De vill skapa en bild av att det bara är utländska medborgare som begår brott. Det stämmer inte, säger han.

På Twitter delade han sedan artikeln och passade även på att påminna om att Sverigedemokraternas egna riksdagsledamöter är mer överrepresenterade än någon annan grupp i brottsstatistiken, något som Facebooksidan Inte rasist, men uppmärksammar.

”Bland dagens 49 SD-ledamöter är fem dömda för brott, bland annat förtal, misshandel och narkotikabrott. Det innebär en mycket kraftig överrepresentation. Medan endast 5 procent av sverigefödda, med svenskfödda föräldrar, varit misstänkta för brott, är motsvarande siffra för dömda SD-ledamöter dubbelt så hög.

Det innebär att Sverigedemokraternas ledamöter har en exakt lika hög brottsfrekvens, 10 procent, och samma överrepresentation, 2 till 1, som utlandsfödda”, står det bland annat i den uppmärksammade artikeln från 2014 som Johansson länkar till.

obama mic drop2

Johansson out.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.