Höst och vinter är en utmärkt tid för att bjuda in vänner och bekanta på en värmande måltid – eller bara en pangfest. För att imponera på gästerna gäller det inte bara att ha koll på saltande och pepprande, snygga och enkla köksprylar förhöjer intrycket av hela middagen.
Temperaturhöjare (ovan)
Karaff från Alessi, 1 400 kr
Nomu betyder att dricka på japanska, och det är just vad man ska göra med denna minimalist iska karaff från Naoto Fukasawa för Alessi. Både varma och kalla drycker håller temperaturen med hjälp av de dubbla väggarna inuti i rostfritt stål.
Enkel anrättning
Köksaccessoarer från Broste Copenhagen, från 230 kr
Frågar du en kock om vad man behöver för att laga mat är svaret ofta att rensa ut snarare än att köpa nytt. Några bra knivar, ordentliga skärbrädor och god organisation är grunden för ett proffsigt kök snarare än pråliga prylar.
Cut up-teknik
Kökskollektion från Hay, från 279 kr
Danska Hay släppte tidigare i höstas kökskollektionen Hay kitchen market tillsammans med hippa krögaren Frederik Bille Brahe, känd för Köpenhamnsmåsten som Apollo Bar och Atelier September. Kollektionen hämtar inspiration från hela jordklotet: handblåsta glas från Marocko, karaffer från Indien och tvättsvampar från Japan – med skandinavisk skruv.
Fransk klassiker
Grytor från Le Creuset, från 1 299 kr
Bra gjutjärnsgrytor är det svårt att ha för många av. Franska Le Creuset har sedan 1925 tillverkat sina klassiska lavafärgade grytor i sitt gjuteri i Fresnoy-le-Grand. Använd till vinterns mustiga långkok, eller för att baka bröd.
Smidig supé
App, Maîtres, gratis
Om du likt Jerry Seinfeld inte är ett fan av att ta in notan efter maten så är nya restaurangappen Maîtres något för dig. Med både en direktlina till hovmästaren samt en ny betallösning som likt Uber låter dig gå utan att behöva vänta in notan ska appen göra ditt nästa restaurangbesök en smula smidigare.
Knivskarp elegans
Kniv från Shun, 1 500 kr
Det är något visst med produkter där tillverkaren intygar hur jobbig tillverkningsprocessen är. Den här kniven från Shun tar över hundra steg att tillverka, allt gjort för hand. Processen är (naturligtvis) inspirerad av klassisk svärdtillverkning och har skett i över hundra år i samma japanska stad.
Maffig marmor
Mortel från Mark Braun för Hem, 1 330 kr
Marmorns absoluta storhetstid är kanske över för denna gång, men det betyder inte att stensorten inte har en självklar plats i ett stiligt kök. Denna mortel av Mark Braun för Hem kommer i fem olika färger, snyggast är den flammigt röda kryddkrossaren som går under namnet Rosso francia.
Kunnig kokkonst
Kokbok från Alphabet cooking: C is for caribbean, 165 kr
Kokböcker blir väl i ärlighetens namn ofta mest stående, i stället googlas recept upp i telefonen på väg till mataffären i all hast. Passa därför på att köpa kokböcker som är snygga nog att kunna ligga framme även när du inte har tid för avancerad matlagning – men ändå gärna vill ge intrycket av att kunna laga femtio karibiska rätter.