Hoppa till innehåll

Så gör du köket till hemmets höjdpunkt

Inredning för köket.
Tom Cehlin Magnusson

Café tipsar om inredningen och prylarna för ett smakfullt kök.

Kök, Superfront

Man kanske aldrig får ihop den allt mer utnötta drömbilden om ett stort och öppet kök där man hackar grönsaker, skålar och skrattar med vänner. Köket är alltjämt ett rum som framför allt faciliterar boil-in-bag-upplevelser. Men det kan ju få vara fint ändå. Ett enkelt sätt att fräscha upp ditt kök utan att köpa nytt eller renovera är att uppdatera skåpluckorna. Hos företag som Superfront och Picky Living kan du uppdatera med luckor som baseras på Ikeas vanligaste köksstommar. Pris från 540 kr, Superfront. 

Korkskruv, Alessi

Legendariskt hippa Ettore Sottsass formgivning är hetare än någonsin och samlades av bland andra David Bowie och Karl Lagerfeld. För Alessi ritade han bland annat denna färgglada korkskruv som sätter fart på vilken fest som helst. 1 035 kr. 

Matbord, Ilme Helsinki

Ilme Helsinki är en nystartad designstudio vars vågiga kurvor har synts i hippa inredningsmagasin på sistone. Det här bordet är gjort i mdf med ben av stål och tillverkas i den unga designduons studio i Helsingfors. Pris vid förfrågan. 

Porslin, Ann Demeulemeester

Ann Demeulemeester är ett lika svårut­talat som legendariskt namn i modebranschen. Som en del av Antwerpen 6 har hon sedan 90-talet varit banbrytande. Sedan några år tillbaka samarbetar hon med Serax för att ta fram allt från golv­lampor till tallrikar. 460 kr.

Tallrik, Hay

När Hay gör köksprylar vet man vad man får. Starka färger och ett samarbete med någon hipp person som man nu får låtsas att man kände till. Denna gång är det egyptisk-amerikanska kocken och konstnären Laila Gohar, vars smak har hyllats i The New Yorker, som har tagit fram en kökskollektion i blekta pasteller. 749 kr.

Bok, Taschen

Finboksförlaget Taschen har gett ut en bok som skulle få Wes Andersons snålvatten att rinna över. I den här nästan fyra kilo tunga bjässen samlas 1900-talets vackraste restaurangmenyer. Sirliga menyer från en bistro under La belle epoque till barmenyn från en rökig jazzklubb på 30-talet till formexperiment på 70-talet. 545 kr. 

Porslin, Lilien

Livskvalitet är för vissa av oss att alltid äta sin middag ur en ordentligt djup tallrik. Varumärket Lilien har gjort porslin sedan 60-talet och hittas på var och varannan restaurang av kvalitet. Porslinet doppas för hand i ett färgbad under tillverkningen. Hittas på Tambur. 169 kr. 

Kniv, Victorinox

Förutom att ha tagit fram den schweiziska armékniven har Victorinox tagit fram bland annat andra knivar, klockor och resväskor i samma kvalitet som sin klassiska multikniv – men även köksknivar. Den här kniven i damaskusstål och handtag i valnöt är en kockkniv för hemmabruk. 7 200 kr. 

 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.