Hoppa till innehåll

Utvidgat utbud: De 6 bästa sajterna för att köpa vin online

Att handla vin på nätet är enkelt, kul och praktiskt – och du får såklart grymma vinupplevelser på köpet. Cafés dryckesredaktör Andreas Grube listar sina sex favoritsajter.

Systembolaget har utan tvekan både sina för- och nackdelar (något jag garanterat kommer dyka djupare i någon annan gång), men om vi snackar nackdelar så är det framför allt att det bjuds på ett väldigt enahanda och likriktat utbud. Fortfarande finns det typ minst tio Amarone men knappt något från Sicilien. Till exempel.

Delvis beror det på att bolaget köper in så stora kvantiteter att många producenter är uträknade redan innan offerten går ut, men dels handlar det också om en tungfotad organisation som tar lång tid på sig att snappa upp och anamma trender.

Men som tur är finns det idag massor av bra nätsajter, både svenska och internationella, där man kan handla vin som komplement till de vardagliga systemetinköpen.

Här är mina sex svenska favoritnäthandlare:

caviste

Caviste
Drivs av Martin Berggren, en kille med grymt bra vinnäsa som lyckas spåra upp små spännande producenter i framför allt Frankrike, men också med avstickare mot bland annat Italien. Släpper ungefär en gång i månaden en låda om sex flaskor och oftast tre olika viner. Jag köper nästan varje släpp och är typ aldrig besviken.

gaston

Gaston
Vinbaren som ingår i Björn Frantzéns växande imperium har också en vinhandel. Dels gör de då och då lådor på olika teman – regioner, vintyper, druvor – men man kan också handla styckvis och kombinera en kollektion efter eget tycke och smak. Kul och varierat utbud.

franskavinlistan

Franska vinlistan
Har framför allt en jävla massa bra champagne i sitt utbud, men också en hel del annat lysande franskt i form av exempelvis röd och vit bourgogne plus bordeaux. Kombinera din egen låda eller köp någon av deras ihopplockade specialare. Good stuff!

winefinder
Winefinder

Riktigt bra och brett utbud där du både kan shoppa lite enklare grejer av husvinskaraktär och grymma stänkare från prestigeregionerna. Har också massor av olika kollektioner och lådor för den som vill ha hjälp på traven eller som bara är sugen på att testa något nytt.

thewinecompany

The Wine Company
Lite rörig och svåröverskådlig sajt tycker jag, men de har ett brett utbud och det går att hitta en hel del kul här, framför allt för den som är inne på Frankrike.

gassaswine

Gassås Wine
En liten men naggande god vinhandel som jag framför allt rekommenderar till den som är ute efter någon riktig värsting, som typ Barolo från bra årgångar. Men det finns även en hel del annat kul här som får det att klia i köpnerven.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.