Annons
Annons

Köttälskarens bästa tips för att äta mer grönsaker

Hur kan en inbiten köttfantast börja äta lite mer grönt? Jonas Cramby låter Martin Nordin guida. ”Om man blir riktigt köttsugen så är det alltid bra med svamp”, säger han.

Jonas Cramby

Många är intresserade av vegetarisk mat just nu, men verkar osäkra över hur de ska göra. Martin Nordin, aka The Cabbage butcher, är Instagram-
profil, matlagare och nybliven kokboksförfattare till Gröna burgare. Han är också, som så många andra av oss, en köttätare som vill äta mindre kött. Under de senaste två åren har han gått från att äta kött nästan tre gånger om dagen till ungefär en gång i veckan. Här är hans bästa tips.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Förkasta tallriksmodellen

– Hur vi ser på mat har ju till stor del formats av den där tallriksmodellen som man lärde sig i skolan. Den sitter fortfarande i när man ska handla: först funderar man på vilket kött man ska äta, sedan vilket tillbehör och sist vilken sås. Grönsaker har alltid varit extragrejen och om en måltid inte innehållit kött så har det känts som om något saknats. Men om man vill äta mer grönsaker så tror jag att det gäller att försöka bryta det invanda mönstret och i stället vända på det och utgå från grönsaken. Om man tänker att huvudgrejen med en måltid är till exempel saltrostade rödbetor – vad kan man ha till det så att det blir gott? Behövs det något syrligt? Något krämigt? Något fett eller krispigt? Kan man till och med krydda med lite kött? Det gäller helt enkelt att tänka på vad man gillar i smak och textur och sedan försöka översätta det till grönsaker. 

Hantera grönsakerna som kött

– Kan man laga kött så är de teknikerna faktiskt ganska  lätta att överföra till grönsaker. Det handlar ju egentligen bara om att få fram mustiga, goda smaker. Rotfrukter och kål är till exempel häftiga att grilla. Maillardeffekten, när råvaror blir härligt brynta, fungerar även på grönsaker och man kan använda samma marinader och dressingar.  Jag brukar till och med kasta in lite grönsaker i elden medan jag väntar på att glöden ska bli perfekt. Sedan skalar jag bort det sotade och äter innanmätet. Det gillar jag jättemycket. Är det inte grillväder kan man steka grönsaker som morot och jordärtsskocka hårt, och sedan rosta av dem i ugnen. Det är underbart med en gräddig sås eller vinägrett. Och om man blir riktigt köttsugen så är det alltid bra med svamp. Stekt svamp med lite whiskey och en äggula på en levainskiva är en vardagsfavorit. Eller kejsarhattsvamp, som har en tuff konsistens som påminner om fläsk om man skivar ner i kuber och steker hårt. Sedan så är ju lök generellt jävligt gott.

Martin Nordin hittar du här på Instagram.

Annons

Dela (53)
TweetaLaddar