Laga naanbröd hemma i stekpannan – Crambys bästa recept

Indien är världsetta i den allt mer 
populära grenen käk utan kött, och vad är väl en indisk rätt utan naanbröd? Cafés matredaktör Jonas 
Cramby berättar hur du gör.

Jonas Cramby  |  Publicerad 2018-08-28 13:40  |  Lästid: 2 minuter

I 20-årsåldern flyttade Nahid Hassan från Bangladesh till Sverige för att plugga design. Han jobbade extra i köket på ett gäng indiska restauranger och han kunde inte låta bli att undra varför personalen från Indien och Bangladesh alltid åt en annan typ av mat än den som serverades till gästerna?

Idén om en krog som serverade riktigt autentisk bengalisk och indisk mat slog rot och år 2000 öppnades Shanti Classic i Stockholm. I dag har Nahid med sin bror öppnat fem krogar till i Stockholm, varav den senaste bara serverar vegetariskt.

Här är hans recept på hur du gör naanbröd hemma!

Recept på hur du gör hemmagjort naanbröd i stekpannan

Naan, klassikern bland alla indiska bröd och det du får bredvid lunchtallriken på indiska restauranger. Helst ska det förstås bakas i en tandoori-ugn, men vanlig stekpanna duger gott och väl.

Naan i stekpanna

6 bröd

Tillagningstid: 40 minuter + 15 minuter stekning

Naan är det vanligaste brödet vi svenskar beställer på en indisk restaurang. Detta ljuvligt fylliga och krispiga bröd är lätt att föräta sig på men inte alltid så lätt att återskapa hemma om du inte har en tandooriugn. Här är recept på naan som du istället steker i stekpannan i ghee (en typ av skirat smör). Resultatet blir slående likt det tandoori- grillade brödet!

Ingredienser

1 liter vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1 tsk torrjäst
1 tsk bakpulver
1⁄2 dl yoghurt, naturell
1 dl standardmjölk
1 ägg
1⁄2 dl rapsolja
rapsolja, för att pensla degen med ghee till stekning

  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Gör en grop i mitten av mjölet och häll ner de flytande ingredienserna och ägg i mitten av gropen.
  • Knåda ihop till en elastisk deg på en mjölad yta. Ett tips är att pressa en knoge mot degen och sedan lyfta upp den igen. Om degen inte fastnar och följer med handen är den färdigknådad.
  • Pensla degen med lite olja och plasta in. Låt vila i 30 minuter.
  • Rulla 6 små bollar av degen. Kavla ut en i taget och pensla lite vatten på hela brödets yta.
  • Hetta upp en stekpanna med ghee och lägg ner ett bröd. Sätt på ett stort lock och låt steka 1 minut.
  • Vänd på brödet och gör små stick med en kniv för att brödet inte ska svälla upp för mycket. Stek ytterligare 1 minut tills andra sidan också fått en gyllenbrun färg.
  • Pensla på extra ghee och servera direkt.

Du kan byta ut ghee mot skirat smör.

Dela på Facebook
Tweeta