Hoppa till innehåll

Lagom till helgen släpper Macallan en whisky för en halv miljon kronor

Rasmus Blom, redaktionschef på Café Magazine

Gillar du whisky och har alldeles för mycket pengar? Fortsätt då läsa. The Macallan har precis släppt en whisky till priset av en Mercedes.

En halv miljon kronor, det är vad en whisky kostar idag. I alla fall om du frågar The Macallan. Det anrika whiskydestilleriet från de skotska högländerna lanserar nu sin äldsta och mest exklusiva single malt-serie till dags dato.

The Macallan Red Collection är en limiterad whiskykollektion som destillerades för över 40 år sedan i The Macallans kittelpannor och sedan lagrades på företagets berömda ekfat. I serien ingår The Macallan 40 Years Old, The Macallan 50 Years Old och The Macallan 60 Years Old vilka utgör supertrion och hjärtat i The Red Collection. Men där finns även unika årgångar som The Macallan 71 Years Old, The Macallan 74 Years Old och – håll i er nu – The Macallan 78 Years Old. Det är de äldsta någonsin i Macallans historia och om whiskyflaskor kunde få coronavaccin skulle dessa stå först i ledet.

The Macallan Red Collection är inget du tänder grillen med.

Kirsteen Campbell är whiskymästare på The Macallan och den första kvinnan i företagets historia i den rollen. För henne är lanseringen en högtidlig stund och hon har själv signerat alla flaskor i kollektionen.

”Det är en stor ära att få lansera The Macallan Red Collection, som vi skapat i några av världens äldsta och mest unika fat. Det är verkligen en milstolpe i The Macallans whisky-portfölj. Det är tack vare våra ärade generationer av whiskymästare, som har lagt grunden för ett extraordinärt hantverk, som vi idag kan skapa dessa fantastiska utgåvor av The Macallans whisky”, säger hon.

The Macallan 50 Years Old kostar 465 000 kronor på Systembolaget.

Det är 50-åringen som kostar 465 000 kronor. Den släpps den 4 mars på Systembolaget. 40-åringen ligger på mer blygsamma 140 000 kronor och kommer redan idag, den 4 februari.

Varje flaska i The Macallan Red Collection kommer i en trevlig låda tillverkad i samma ekträ som Macallans ekfat. Inuti är den klädd i rött läder av skinntillverkaren Bridge of Weir Leather som är kända för att sina läderinteriörer till lyxbilar.

Med det säger vi skål och trevlig helg.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.