Hoppa till innehåll

10 läskigaste skräckfilmerna på Netflix

Olle Arnell

Cafés skräckfilmsfantast Rodrigo Soto listar de läskigaste skräckfilmerna på Netflix.

Skräckgenren inom film delar upp folk i två läger. Antingen avskyr man det och förstår inte alls varför man frivilligt skulle utsätta sig för obehag, eller så finner man stor njutning och nöje i den rädsla och de adrenalinkickar som en riktigt läskig skräckfilm ger.

Cafés videoredaktör Rodrigo Soto tillhör den sistnämnda kategorin och så fort en trailer till en svinläskig film kommer ut plingar det till i min inbox med en länk som framkallar obehag (som alltså tillhör kategorin som ser skräckfilm som självplågeri) hos mig redan innan jag klickat på den.

Men jag försöker förstå och bad därför Rodrigo att lista de 10 bästa skräckfilmerna på Netflix.

Uppdatering: För de senaste skräckfilmerna 2017/2018, klicka här >

1. Strangers

strangers

Tanken som slagit alla som varit ensamma ute i sommarstugan och tittat ut i mörkret: står det någon där ute och tittar tillbaka? Strangers får vuxna att snyfta under täcket och utandningsviska efter mamma.

2. Exorcisten

excorsisten

Skräckfilmernas mamma. Mytisk. Det ligger och pyr en känsla av att detta verkligen har skett i ett mörkt Washington DC. Många hörsägner florerade när man flitigt lånade denna på en utnött VHS som ung. Exorsisten är inspelad under skräckfilmens guld-era, så visst är den daterad, men jag tycker att den stått sig bra! Tips: Se directors cut- versionen.

3. The Shining

the-shining

Inte Stephen Kings favoritfilmatisering av sin bok (han föredrar en alternativ, bortglömd, version av boken med stjärnan från serien Wings) men The Shining är kuslig med tydlig klaustrofobisk effekt. Det ryktades om att det uppnåddes genom att regissören Kubrick tvingade Nicholson att skriva samma mening på 500 sidor på skrivmaskin (för att få autencitet i känslan av en galen person)– bara en sån sak.

4. Hush

hush-film

Samma premiss som ettan på listan. Ensam kvinna ute i ett hus i skogen, men Hush är kryddat med ytterligare ett element. Whoaaa!

5. Insidious

puffbild

Inte lika stark som hyllade regissören James Wans  film The Conjuring men innehåller en oerhört stark ”jump scare”-scen som är obefogat mer hånad än hyllad. Det här är för övrigt min favoritgenre, demoner som ”overstayed their welcome”.

6. Babadook

Babadook-film

Australiens bidrag till listan. Starka skådespelarinsatser som dröjer sig kvar i minnet långt efter att sluttexten rullat. Vart börjar ondskan?

7. Scream

scream-film

90-talsfrippor och vassa knivar. Stark öppningscen. Den nu nyligen bortgångna Wes Cravens gjorde ”comeback” i mitten av 90-talet med denna biosuccé. Även anstiftaren till den utnötta halloweenmasken ”skriket”.

8. Shutter

shutter-film

Efter Australiens intåg på listan säger vi välkomna till Asien. Kanske inte den starkaste representanten för asiatisk skräck men listan måste ändå hylla den del av världen som stod för den våg av filmer som var förlagor till många amerikanska remakes under 00-talet.

9. Rosemarys Baby

Rosemarys-Baby-film

Enbart musiken ger en kalla kårar, ett mästerverk även utan genreindelning. Polanskis stilla stegrande film har hög anspänning i ett 70-taligt New York. Som kuriosa finns mycket att läsa kring inspelningen och eftermälet. Googla typ ”Rosemarys baby Curse” eller ”Rosemarys baby Manson” och nörda ner dig.

10. The Woman in Black

_The-Woman-in-Black-film

Spökhistoria i viktoriansk kostymmiljö. Helt klart underskattad!

Bubblare:

From dusk till dawn: En aperitif! Skratta ironiskt bort det läskiga med ett par ”hehe” innan det är sovdags.

Twilight zone: I Stranger Things eftermäle när alla söker en ”Spielbergiesque”-anda. Scenen från den sista delen i filmen, har sedan barndomen satt djupa spår varje gång man tittar ut genom flygplansfönstret.

Du gillar nog även:

7 bästa nya skräckfilmerna – enligt skräckexperterna

5 stora fördelar med att se på skräckfilm 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.