Ny italienare i ombyggd biosalong är Stockholms senaste matnyhet

Vad som tidigare var en biograf har nu byggts om till en italiensk restaurang med högt i tak som vill erbjuda mer av Italien än bara maten.

Olle Arnell | Foto: Danger Österlin  |  Publicerad 2018-01-22 15:51  |  Lästid: 2 minuter

Vi svenskar äter mycket italiensk mat, och då talar vi inte om den där bakispizzan på söndagen eller pastan du slänger ihop mitt i veckan – att äta italienskt är mer än bara maten. Ska man äta italienskt “på riktigt” ska man även äta som italienarna och gärna dela på många rätter tillsammans kring bordet. Det är tanken bakom Stockholms nya italienska restaurang.

– Vår ambition är ingen annan än att ta “italienaren” till en ny nivå, tanken är att fånga essensen av det som är Italien, säger krögaren Karl Ljung som står bakom restaurangen i ett pressmeddelande.

När Café träffar Karl på den nya restaurangen L’Avventura återkommer han flera gånger till sättet att äta italiensk mat. Han menar att de flesta av oss äter italiensk mat så som vi är vana att äta på svenska restauranger – men tar in en varmrätt och något att dricka, ibland adderar man en förrätt eller efterrätt. På L’Avventura vill man förmedla en mer genuin italiensk middagsupplevelse genom att uppmuntra gästerna att äta på ett lite annat sätt än vi är vana vid.

– Jag är själv ingift i en italiensk familj och har hämtat mycket inspiration både när det gäller mat och stämning från våra resor genom landet, säger Karl Ljung.

Kökscheferna Laura Marino och Jens Bergstrand säger så här:

– Vi lagar mat med hjärta och själ; stora portioner att dela, hemgjord mozzarella och helgrillad havsabborre med citron är några exempel. Mat att njuta länge av i gott sällskap, till oss kommer man för kombinationen av matglädje och atmosfär.

Senast för bara en vecka sedan utsågs Stockholms bästa italienska restauranger av italiens största restaurangguide. L'Avventura som öppnar på onsdag missade chansen att finnas med på den listan, men när samma lista presenteras nästa år är vi inte förvånade om restaurangen finns med.

Förutom matupplevelsen lockar man nämligen även de unika lokalerna – restaurangen ligger i en gammal biosalong och de sex metrarna i takhöjd ger både utrymme för rymd och höga olivträd i nära anslutning till borden. Lokalen inhyser två barer och en matsal, som ligger i direkt anslutning till en vinbar som innefattar främst italienska, men även amerikanska, franska och andra viner.

L'Avventura öppnar onsdagen 24 januari på Sveavägen 77. Restaurangen och barerna är öppna tisdag-lördag mellan 17-01.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 14:24