Legos splitternya Lamborghini är som gjord för långt hemmapyssel i coronatider

Lego Lamborghini

I dag släpps nya Lego Technic Lamborgini Sián – ett 3 700-bitars hyperdetaljerat monster som kan komma att få samlarvärde på sikt. Café har pratat med Legos chefsdesigner.

Kristofer Steneberg  |  Publicerad 2020-05-28 12:00  |  Lästid: 2 minuter

Legosuperbilen bygger på Lamborghini Sián, som presenterades 2019. I verkligheten är det sportbilstillverkarens första hybridbil, utrustad med en V12-motor på 6,5 liter kombinerat med ett 48-volts mildhybridsystem. Den bygger tekniskt på Lamborghini Aventador, kostar över 4 miljoner kronor och tillverkas i 63 exemplar.

– Idén kom från oss och vi åkte ned till Italien och berättade vad vi ville göra. Lamborghini blev intresserade direkt, säger Aurelien Rouffiange, Senior designer på LEGO.

Lego arbetade i nästan två år tätt ihop med Lamborghini i processen att ta fram modellen i lego, inklusive en rad fullt fungerande delar – däribland en 6-växlad växellåda.

– Vi har gjort femtio olika versioner tror jag – det är en ständig utveckling. Designteamet skickar de korrigeringar, nya skisser och får feedback från Lamborghini varje vecka. Vi vill verkligen behålla Lego Technic DNA med alla funktionaliteter och helst med befintliga legobitar och färger. Vi har bara skapat fem nya bitar för den här bilen, säger Aurelien Rouffiange.

Den som köper den nya Legobyggsatsen för omkring 4 000 kronor får, förutom en unik box även två coffee table-böcker och 13 skräddarsydda videos om processen på köpet. Men räkna med att byggprocessen tar tid. 

– Det beror på vem som bygger. Är du van att bygga Technic-lego går det snabbare – kanske 15-20 timmar. För en ovan kan det ta uppemot 50 timmar. Men vi har fans som kan göra det på under 8 timmar – det kräver att du känner till systemet.

Eftersom den består av 3 696 delar är det den perfekta sysselsättningen för hemmapysslandet i coronatider.

– Det stämmer att det påverkat Legobyggandet. Det är verkligen fler som bygger hemma – det finns ett behov av alternativa sätt att göra av med tiden, vi ser det på sociala medier och på nätet att intresset ökar – det är roligt.

Den som öppnar framhuven på sin Lego Technic Lamborgini Sián upptäcker en moderiktig overnight bag och den som öppnar bilen får se motor och en fullt fungerande 8-växlad växellåda.

– Det här är den mest avancerade modellen vi gjort. Öppning av dörrarna med en knapp, du kan fälla upp vingen automatiskt från förarplatsen. Öppna en del av taket och du kan se insidan av motorn. Den 8-växlade lådan byter faktiskt växel och du kan använda paddlarna vid ratten för att växla – på riktigt.

Totalt finns 22 Technicbyggsatser och Lego räknar med att lansera fyra nya i augusti. Lamborghini Sián släpps online i juni och den 1 augusti i butik.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar