Leif GW Persson: ”Jag ägnar mer tid åt att be om ursäkt än åt motsatsen”

Leif GW Persson i tysk mundering drickandes vinet GW:s Riesling.

Café ställer livets stora frågor till våra favoritpersoner. Den här gången: Den ständigt aktuella kriminologen och författaren Leif GW Persson.

Joel Ågren | Foto: Fredrik Etoall  |  Publicerad 2023-03-13 09:26  |  Lästid: 3 minuter

När är du som lyckligast?

”Sedan slutet på november 1995 är det när jag umgås med min hustru och allt inom och omkring oss plötsligt fungerar.”  

Vad håller dig vaken om natten?

”Mina minnen som jag inte kan värja mig mot när jag vistas mellan sömn och vaka. Jag har varit med om en del, sett åtskilligt mer, som jag, med facit i hand, borde ha undvikit. Då det hände brydde jag mig sällan på det viset. Nu, när jag är äldre, så har det hunnit ikapp mig och dem som jag minns bäst var det som var värst.”

Vilken är din mest kontroversiella åsikt?

”Jag har ett flertal faktiskt, och eftersom jag sätter ett mycket högt pris på min egen husfrid så bestämde jag mig tidigt för att behålla dem för mig själv.”  

Vad händer efter döden?

”I mitt fall hoppas jag att jag ska kunna flytta till en stad ovan molnen. Hoppet om det boendet bär jag med mig sedan jag gick i söndagsskolan för drygt sjuttio år sedan. Där ska jag lära mig spela harpa och leva i frid med mig själv och min omgivning.”  

Vilket är ditt favoritgift?

”Ett bra vin. Varken för mycket eller för lite. Ett sådant där som skänker mig både frid och styrka samtidigt som det gläder min gom.”  

Leif GW Persson är författare, kriminolog, professor i polisforskning och Sveriges ledande expert på brottsfrågor. Han har också rönt stora framgångar i vinbranschen och lanserade nyligen GW:s Riesling, med inslag av citrus, gröna äpplen och mineraler. Artikelnummer 59664. Pris: 119 kr. Foto: Fredrik Etoall

När grät du senast?

”Numera händer det någon gång i månaden och då är det nästan alltid betingat av det elände som drabbat någon annan. När så sker så är jag nästan alltid ensam. Senast jag gjorde det inför andra var för ett år sedan på en av mina bästa vänners begravning. Tröst fick jag av det faktum att vi kommer att ses igen. I en stad ovan molnen.”  

Vilket är ditt bästa karriärråd?

”Man ska försöka göra det som man helst vill göra, och det gäller inte minst det arbete som du väljer. Då brukar framgångarna komma med naturligt.”  

Vad är det närmaste du har kommit att dö?

”Det har hänt alltför många gånger och flertalet av dem har varit självförvållade. Senaste gången var det inte så. Det hände för ett och ett halvt år sedan när jag vaknade en morgon och upptäckte att jag inte kunde prata. En halvtimme senare låg jag på intensiven, och när jag vaknade nästa gång var det sen kväll. Ett par dagar senare var det i stort sett som vanligt igen. Då åkte jag hem till den vardag som jag föredrar att leva i.”  

­Vilket är ditt minst smickrande karaktärsdrag?

”Jag har alltför kort stubin. Den har visserligen blivit längre med åren, men fortfarande ägnar jag mer tid åt att be om ursäkt än åt motsatsen. Däremot är jag varken snarstucken, lättkränkt eller långsint.”  

Vilket är det konstigaste ställe du vaknat upp på?

”För någon vecka sedan vaknade jag av att jag trillat ur sängen och låg på golvet. Senast det hände måste ha varit för sisådär sjuttiofem år sedan. En märkvärdig upplevelse. Livet i en cirkel.”  

Vad googlade du senast?

”För några timmar sedan försökte jag kartlägga bakgrunden hos en person som jag är yrkesmässigt intresserad av med hjälp av olika sociala och digitala medier.”  

Vilken är din favoritplats på jorden?

”Det där jaktpasset inne i en granplantering just innan jakten ska börja. Den jag är ute efter har redan hört vad som är på gång och nu har han börjat röra på sig.”  

Vilken är den vanligaste missuppfattningen om dig?

”Att jag är en ’buffel’.”  

Vad vet du i dag som du önskar att du visste när du var 15?

”Att jag inte vet så mycket. Meningen med vetande är sökandet efter det. Inte det man eventuellt hittar.” 

Vilken är din bästa investering?

”Min hustru.”  

Och din sämsta?

”Tidigare hustru, och vem av dem kan göra detsamma.”  

Vad skulle du beställa för sista måltid om du satt på death row?

”Eftersom jag högst sannolikt aldrig kommer att hamna där har jag heller inte bekymrat mig över menyn.”


Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad för 2 hours sen