Lena Padukova: ”Vi i Sverige är mer sårbara än vi tror”

Vildmarksguiden och extrem äventyraren Lena Padukova, 34, är preppad till tänderna. Hon transporterar äventyrslystna privatpersoner över Antarktis och har en egen preppingbåt, som står redo att evakuera familjen.

Anna-Maria Stawreberg | Foto Ellika Henrikson  |  Publicerad 2018-04-24 09:52  |  Lästid: 2 minuter

På gården i Västra 
Götaland, där hon bor med sambon Lars, har Lena Padukova förberett sig för apokalypsen. 
Eller åtminstone för ett samhälle i förfall.

– Jag preppar för en situation där samhällsfunktionerna inte längre fungerar som de ska. Jag preppar också för ett scenario där saker som vi är vana vid ska fungera inte längre gör det: elektricitet, mobila nätverk, infrastruktur och försörjning av livsmedel, vatten och bränsle.

Tror du på allvar att en sådan situation ska inträffa?

– Jag är ingen alarmist och är generellt sett en optimistiskt lagd person, men jag ser dagligen tecken på att vi i Sverige är mer sårbara än vi tror. Vi är vana vid att allt fungerar, saker som vi inte ens tänker på. Vi tror inte att något någonsin ska hända oss. Men så tänkte även invånarna i New Orleans och Syrien innan helvetet bröt ut. När något omfattande händer kan vi inte bara ringa 112 och räkna med hjälp. Så funkar det inte. Vid större katastrofer måste resurserna omprioriteras. Man får inte heller någon förvarning. Det är därför det kallas för kris eller katastrof, det ligger i sakens natur att det kommer oväntat. Därför är det bättre att vidta åtgärder för att kunna klara sig själv. Dessutom tycker jag att det är sexigt att vara förberedd, att kunna möta vilken situation som helst tyder på styrka, en självständighet, en förmåga att analysera och agera.

Hur har du förberett dig?

– Jag har en båt fullastad med förnödenheter för mig och mina närmaste. Den kan vid behov frakta oss i säkerhet, även om infrastrukturen slutar att fungera och vägnätet kollapsar. Jag har skaffat nödvändig kunskap om sjukvård, vildmarksresurser och lågteknologiska hantverk. Jag bor på en gård där jag kan testa olika aspekter av att vara självförsörjande, och jag ser till att ständigt lära mig mer om till exempel odling.

– Dessutom ser jag själv till att vara mentalt och fysiskt förberedd genom att utsätta mig för påfrestningar. Jag arbetar med att arrangera extrema resor och äventyr och vet hur viktigt det är att lyssna på kroppens signaler.

Vilka signaler talar du om?

– Under extrema förhållanden är det otroligt viktigt att se till att få den sömn eller vila man behöver, få i sig näring och vätska. Annars kan man inte tänka klart, och i en utsatt situation behöver du vara så skärpt det bara går. Det gäller också att lyssna på kroppens signaler när det gäller till exempel kyla – har hypotermi (kraftig nedkylning med kroppstemperatur under 35 grader) väl inträffat kan det vara kört.

På vilket sätt testar du dina gränser?

– Jag tar ofta långa vandringar med tung packning, övernattar ensam i naturen när det är kallt och beger mig ut på extrema äventyr. Då utmanar jag mina gränser för att undersöka i vilken omfattning jag kan behålla min disciplin trots att jag är helt utmattad. Jag testar ibland min uthållighet genom att simma i nollgradigt vatten utan möjlighet att värma mig efteråt. Det är inget jag rekommenderar gemene man, viktigast är att pusha sina egna gränser.

Vilken är den vanligaste missuppfattningen om preppare?

– Att det är en kuf som sitter med en hagelbössa på toppen av en konservhög, redo att skjuta alla som kommer i närheten. I verkligheten är vi preppare vanliga, proaktiva människor som i allra högsta grad är en del av samhället och som insett att vi genom att förbereda oss inte behöver ligga samhället till last under en kris.

Läs mer om svenska preppers

Så preppar tre svenskar inför apokalypsen

Så packar ”Peter” sin BOB i väntan på domedagen

”Om SHTF bör man prioritera skydd mot väder och vind”

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 03:29