Numera är det ungefär lika skämmigt att erkänna att man inte har bunkrat färskvatten som att inte veta skillnaden mellan husets vita och en bättre Chablis. Försvarsberedningen kom strax före årsskiftet med en rapport som meddelade att ett väpnat angrepp mot Sverige inte kan uteslutas – och att alla måste ha beredskap att klara sin försörjning i en veckas tid. Utan stöd från myndigheterna. Samtidigt visar mätningar att vart tredje svenskt hushåll inte skulle klara sig mer än två dygn, även om de hade tillgång till vatten.
Kort sagt: alla måste preppa. Och skulle inte det där kärnvapenkriget eller det där The day after tomorrow-ovädret inträffa, så är det alltid bekvämt att ha lite extra tomatkrosskonserver och stearinljus hemma. Du kanske har nytta av det redan vid nästa influensa, strömavbrott eller släktinvasion. Att veta hur du ska bete dig i en kris – hur du gör första hjälpen eller håller värmen i en utkyld lägenhet – skadar liksom aldrig.
Café träffar tre preppers som laddar för apokalyps – på sitt eget sätt
Så förbereder sig ex-yrkesmilitären ”Peter” på domedagen
Lena Padukova: ”Vi i Sverige är mer sårbara än vi tror”
Torbjörn Selin: ”Om SHTF bör man prioritera skydd mot väder och vind”
Vill du lära dig mer om prepping?
I boken Prepping – att hoppas på det bästa, men förbereda sig på det värsta (Norstedts) har journalisten och författaren Anna-Maria Stawreberg träffat en rad svenska preppare som alla tagit preppingen till en ny nivå.