”Om SHTF bör man prioritera skydd mot väder och vind”

Före detta yrkesmilitären och överlevnadsinstruktören Torbjörn Selin vet det mesta om överlevnad. Torbjörn har ända sedan han återvände till Sverige efter FN-tjänstgöringen i Bosnien regelbundet hållit överlevnadskurser. Och han sover minst en natt utomhus varje vecka, året runt.

Anna-Maria Stawreberg | Foto Ellika Henrikson  |  Publicerad 2018-04-24 09:52  |  Lästid: 2 minuter

Naturen är väldigt viktig för dig?

– Naturen har alltid gett mig ett lugn. Jag gillar när det blåser och regnar, då känner man vädrets makter extra tydligt. Jag har alltid tyckt om att vara utomhus, och när jag gjorde lumpen insåg jag hur bra jag trivs i naturen. Då lärde jag mig också att uppskatta naturen fullt ut. Som yrkesofficer kunde jag verkligen njuta av skogen under alla årstider. Jag genomgick försvarsmaktens överlevnadsskola i Karlsborg. Men den civila överlevnaden och den militära är likadana.

Du vill inte kalla dig preppare men är expert på överlevnad. Vad innebär det?

– Jag är expert på att avgöra hur långt man kan pressa en person under kontrollerade former. Många är nyfikna på hur det är att överleva i naturen, men skulle inte ge sig ut själva. Där kommer mina kunskaper in. Jag hjälper dem att lära känna sina egna gränser i olika miljöer, alltifrån fjällvärlden och den subarktiska miljön till skog och kustbandet där klimatet och växterna är helt annorlunda.

– Inom Överlevnadssällskapet håller vi i forskning: hur viktig är sömn kontra mat, hur påverkas kroppen i olika situationer? Vi testar och lär nytt och kvalitetssäkrar.

Grundläggande utrustning för att klara sig ett dygn i vildmarken.

Vad ska man tänka på innan man ger sig av?

– Det kan låta tråkigt, men kortfattat handlar det om att inte utsätta sig för för stora risker. Tänka efter före. Vad kan du, vad kan de andra du har med dig? Hur stora äventyr kan du ge dig på? Det handlar helt enkelt om att vara riskmedveten, anpassa sig efter sin förmåga och beakta vilka risker man kan utsätta dig för. Naturen är ingen fiende, så länge man är förberedd.

I överlevnadssammanhang brukar man prata om tre-regeln: Man klarar sig tre veckor utan mat, tre dygn utan vatten, tre timmar utan skydd mot naturens krafter.

– Om SHTF (SHTF, Shit hits the fan, preppinguttryck för oväntade händelser, reds anm) bör man prioritera skydd mot väder och vind, ta det lugnt och tänka över situationen. Fundera över om du behöver övernatta eller om det är realistiskt att tro att du kan ta dig hem inom den närmaste framtiden. Måste du övernatta behöver du bygga en enkel bivack som skyddar dig mot vind, regn och markkyla, göra en eldstad som värmer dig.

Läs mer om svenska preppers

Så preppar tre svenskar inför apokalypsen

Så packar ”Peter” sin BOB i väntan på domedagen

Lena Padukova: ”Vi i Sverige är mer sårbara än vi tror”

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 03:29