Hoppa till innehåll

Liam Gallaghers reaktion på Oasis-liknande AI-skivan är väldigt Liam Gallaghersk

Liam Gallagher
Joakim Almén

”I sound mega”.

Efter krig och ekonomiskt elände är AI det kanske mest frekventa samtalsämnet just nu. Det känns som att det är en ny förgrening inom AI som diskuteras varje vecka. Ena veckan är det AI-genererade texter genom chat-GPT, andra är det AI-genererade bilder och den tredje är vi inne på det dystopiska spåret om hur AI-robotar riskerar att ta över jordklotet på sikt.

Den här veckans AI-tema har varit AI-genererad musik. När den anonyma Youtube-användaren Ghostwriter i veckan skickade ut en låt med Drake och The Weeknds AI-genererade röster tog det hus i helvete. Musikfolk dundrade på om att det är det största hotet mot musikbranschen sen Napster och att detta måste stoppas. Bums.

I andra änden av opinionen har vi, som så ofta, en av Oasis-bröderna Gallagher. Den här gången är det Liam som går mot strömmen.

”Jag låter mega”, tycker Liam Gallagher om hans AI-genererade röst på det konceptuella Oasis-liknande albumet ”AISIS”. Foto: Getty Images

Det brittiska indierockbandet Breezer har släppt ett konceptuellt AI-genererat ”Oasis”-album som ska fylla tomrummet mellan 1997 års Be Here Now och det ljummet mottagna fjärde albumet Standing on the Shoulder of Giants som släpptes år 2000.

Den AI-genererade ”Oasis”/Breezer-skivan hämtar inspiration (läs: AI-data) från de tre första Oasis-albumen som släpptes mellan 1994 och 1997. Åren som generellt anses som Oasis musikaliskt bästa. Bandet menar själva att det är en hyllning och att Oasis kunde ha låtit som Breezers Oasis-tolkning om de själva återförenades nån gång och bestämde sig för att skriva ett nytt album med ett sound i stil med deras tre första skivor.

Det 33 minuter och åtta spår långa albumet heter AISIS och på låtarna spelar Breezer-medlemmarna instrumenten, medan rösterna är AI-genererade spår baserade på Liam Gallaghers distinkt nasala röst.

Läge för Liam att brinna till och skriva nåt fyndigt dissigt? Nähärå. Liam älskar skiten. På Twitter har han kommenterat albumet med meningen ”mad as fuck I sound mega”.

Till en annan Twitter-användare svarade han att han inte lyssnat på hela albumet än, men att det är ”better than all the other snizzle out there”.

Som en fyndig kommentar lyder under Breezers ”Oasis”-album: ”Jag tror att ni har upptäckt en version av Liam som Noel kan jobba ihop med.”

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.