Hoppa till innehåll

Linje Tio i Stockholm utsedd till en av världens bästa barer

Joel Linde

För första gången någonsin utses en svensk bar till en av världens bästa. Den ligger på södermalm i Stockholm.

linje 10 stockholm bar

World’s 50 Best Bars Awards är ett prestigefullt pris som under torsdagskvällen delades ut i London, för åttonde året i rad. Listan tas fram av några av världens mest välrespekterade namn i branschen.

Ingen bar i Sverige har hamnat på listan tidigare, men i år hamnar Stockholmsbaren Linje 10 på en fin 25:e plats. Vi ringde upp ägaren Andreas Bergman för att gratulera.

Grattis! Ni är världens 25:e bästa bar!

– Tack, vi är så glada och tacksamma för det här, det känns ganska sjukt. Alla vi började jobba på skithak, men det är så det är i krogvärlden – man börjar på botten och jobbar sig uppåt. Vi känner oss så glada att vi jobbade oss så högt upp att vi nu driver en av världens bästa barer, säger Andreas Bergman som äger Linje Tio och Tjoget tillsammans med Joel Söderbäck och Peter Mannerstål.

– Vi hade inte varit värda det här priset för fyra år sen.

Förra året hamnade Linje 10 på ”short list” över barer att hålla koll på, vilket var en tydlig indikation på att de gjorde mycket rätt.

– Då visste vi att det fanns intresse och att vi hade ögonen på oss, och att om vi skötte våra kort rätt så kunde det bli jävligt bra. Och det gjorde vi ju.

Just isen är något som nämns specifikt i motiveringen till varför Linje 10 gör så goda drinkar. ”Bra is gör en cocktail godare och vi tar inga genvägar, säger Andreas Bergman.”
Just isen är något som nämns specifikt i motiveringen till Linje 10:s utmärkelse. ”Bra is gör en cocktail godare och vi tar inga genvägar, säger Andreas Bergman.”

Hur har ni blivit så bra då?

– Först och främst har vi många års erfarenhet av att driva barer i Stockholm. Sen tror jag att vi är väldigt bra på att nätverka och träffa folk, vi reser mycket för att hålla koll på vad som händer ute i världen. Man måste ständigt hålla sig ajour med vad som händer, men inte bara det, utan även försöka vara med och leda. Och är man barägare i Stockholm så är folk intresserade och nyfikna, för Stockholm är lite hett på kartan just nu.

Vilka är era planer nu?

– Vi vill satsa på barverksamhet, vi tycker det finns mer utrymme för mer bra kvalitetsbarer. Och vi gillar att vara på söder. Och så öppnar vi i Paris om två år.

Vi säger grattis till Linje 10!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.