Hoppa till innehåll

Linnea Wikblad: ”Killar är så söta och glada när de äter”

Om man känner en kille och vill göra honom lite extra glad, vad ska man då laga för mat? Vi hörde av oss till Linnea Wikblad som får betraktas som en av Sveriges främsta experter på just killmat.

Du går även under alteregot Killmaterskan. Varifrån kommer ditt intresse för killig mat?

– Jag tror det är biologiskt! Jag kan nästan känna på lukten om en kille har lågt blodsocker och då är det något inom mig som till varje pris vill göra något åt saken. 

Vad är det roligaste med att laga mat till killar? 

– Killar är så söta och glada när de äter. Allt potentiellt negativt med maskulinitet försvinner när ni får typ en semla framför er. Oemotståndligt. 

Vad skulle du säga generellt utmärker killig mat? 

– Trygg och klassisk mat. Gärna nostalgisk. Husman är alltid en vinnare. Gamla Sverige. Hembakt. Nåt man ”står sig” på. Pannbiff med lök. Biff Rydberg. Gubbröra och en bärs. 

Linneas utmärkta kokbok.

Varför tror du att det är så?

– Jag vet egentligen inte om det ÄR så men det KÄNNS så. Kanske handlar det om det mjuka feminina omhändertagande man minns från sin barndom. Den manliga  hungern upplevs också som större på något vis. Jag vet få tjejer som älskar kebabtallrik lika mkt som killar verkar göra det. Det verkar så gott att äta om man är kille. Och mättnad verkar ni också generellt tycka om. Ni blir mätta och belåtna!

Hur skiljer sig killmat från tjejmat?

– Tjejmat är lite utanför mitt kompetensområde men vi verkar uppskatta pasta väldigt mycket. Skaldjur. Ost och chark. Avocado. Choklad. 

Vill du bjuda på ditt allra bästa killrecept?

– Lerpottasill. Lägg en hel matjesfilé på en tallrik. Hacka hårdkokt ägg, rödlök, dill, och gräslök och lägg i en driva ovanpå. Slå över brynt smör. Servera med kokt färskpotatis, dyrt knäckebröd, en iskall pilsner och en liten jävel. Till efterrätt: rulltårta och en kopp kaffe. Mjahaaadå.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.