Sveriges hetaste skidåkare: “Det ska finnas flow och vara smooth”

Lucas Stål Madison har tagit sig från Stuvsta, via rymdgymnasiet i Kiruna till extremskidåkning i Hokkaido. Café har träffat glödheta freeride-åkaren och pratat om allt ifrån att sy gympapåsar av skidkläder, skidsäsongens coolaste outfit, till hur man hittar Sveriges bästa skidåkning!

Marlon Appelgren  |  Publicerad 2018-01-17 10:14  |  Lästid: 5 minuter

Med en uppväxt i Stockholmsförorten Stuvsta har varken utbudet på snö eller höga bergstoppar varit direkt optimalt för att bli professionell skidåkare, men tack vare en stark vilja att uppnå sina mål lever han just nu den vildaste skiddrömmen. Freeride-åkaren Lucas Stål Madison har blivit krönt till den lekfulla skidkungen både i och utanför pisten. Café tog en pratstund med proffsåkaren som via ett nyligen ingått samarbete med Peak Performance ser till att tjäna pengar på det som för många är, och anser vara, en hobby.

Skulle du definiera det du gör som en sport?

– Det är en sport och livsstil fast mer upptäckande och äventyrlig. Det är ganska stor skillnad på upplägget när man filmar och tävlar i park och freeride-åkning. Det handlar mer om kameravinklar och samarbetet med filmaren än att göra det tekniskt svåraste tricket.

Hur tränar man för att bli en bättre freeride-åkare?

– Det finns egentligen två olika sorters freerideåkare. Det finns de som tränar på detta i pisten och försöker komma med i OS och världscupen. Sen finns det de som bara filmar puder i stora berg och kör på gatorna.

Och du föredrar att göra filmer före att tävla?

– Det har jag alltid gjort. Det är fritt och det finns inga regler. Men om du tävlar så är det folk som bedömer dig och vill du ha en bra plats i tävlingen så kan du inte göra vad som helst. Vi har en mer fri åkning och brukar inte kalla det för just träning eftersom att vi inte tävlar.

I gymnasiet vann Lucas tävlingen "The North Face Ski Challenge" och fick sponsorkontrakt från märkena North Face och Atomic som öppnade dörren för en skidkarriär. Sedan dess har han rest runt till världens alla hörn och gjort skidfilmer där stilen och estetiken är det främsta fokuset.

Vad gör du den här tiden på säsongen?

– Just nu är jag i Tandådalen och kommer igång lite. Många kör sommarträning med glaciärskidåkning i Hintertux och Stubai i Österrike men jag har varit i Finland och i Sundsvall och filmat lite streetåkning på räcken och tak och sånt.

Ni kör i stan mitt bland folk alltså, blir inte folk lacka då?

– Jag har inte råkat illa ut men jag har hört historier om skidåkare i Ryssland som blivit mordhotade med pistoler. Mina kompisar har varit där och filmat street-skidåkning.

Jag går runt på skidåkningen och har inte behövt ha ett sommarjobb sedan två, tre år tillbaka, men det är ju inte någon Jon Olsson-nivå om man säger så

Vad är det coolaste stället du varit och filmat på?

– Fernie och Nelson i British Columbia, Kanada. Det snöar kopiösa mängder där och det är stora berg med bra utgångspunkter för offpist. Byarna i närheten är mysiga med caféer och konstutställningar då invånarna är kulturella av sig.

Jag uppskattar verkligen att jag fått uppleva den här fria och kreativa livsstilen

Vad är det säkra kortet för att se cool och trendig ut i backen i vinter?

– Mörka färger som svart och grått funkar alltid. Sen är det bra att inte blanda för mycket olika färger. Det kan vara bra att tänka på att halsduk och andra accessoarer hänger ihop med resten av outfiten. Sen tycker jag det är snyggt att ha någonting runt halsen som en facemask.

Det här med för stora skidkläder som alla hade ett tag är väl ute sen typ 2010?

– Jag tror att det är något som är på väg tillbaka och gillar själv när det är så himla löst och skönt. Jag går inte runt i tighta byxor på stan heller utan är en sån som har lite oversize. Jag uppskattar en fet dunjacka. Det tror jag på även om det inte är det bästa om man blir blöt.

Hjälm eller inte?

– Jag har ju kört utan det de fem senaste åren och tycker egentligen det är snyggare utan hjälm, men har börjat med det igen då det känns bra. Jag uppskattar det nu och tycker min skidåkning blir lite bättre av det. Just nu kör jag skatehjälm med hål i och tycker det är den snyggaste hjälmen.

Öronskydd på hjälmen då?

– Nej, det är en sån grej som absolut skulle kunna komma tillbaka men just i parkscenen har det varit väldigt "farsigt" att ha. Det är mycket rebellanda med hela stilen och så är det med alla skateboardåkare också.

Hur länge tänker du hålla på med det här? Är det inte dags att skaffa ett jobb snart?

– Nu har jag ju hittat min nya grej i skidåkning med puder och offpist och då känns det som att en helt ny värld har öppnat upp sig för mig. Jag skulle gärna vilja jobba med miljö och hållbarhet i framtiden, det är min andra stora passion och om tio år tror jag många jobb kommer handla om hållbarhet.

Ett miljöintresse alltså?

– Ja, jag håller just nu på och startar eget företag med syftet att göra någonting bättre av materialet man har från början. Det började med att jag sydde gympapåsar och t-shirts av gamla skidbyxor under en skidtävling. Sen har vi spunnit vidare på det där, hur man kan skapa grejer av material som redan finns. Det finns redan så mycket material att ta vara på och göra till någonting vettigt.

Röks det mycket gräs?

– Att vi tar droger är bara något folk får för sig på grund av videoredigeringen tror jag. Skidfilmer som är lite mer abstrakta bygger inte bara på en handling utan även på att man vill framhäva en sorts känsla i filmen och då kanske något LSD-mönster får fram en sådan.

Fernie, resort, The Bunch, Kanada, 2017.

Svåraste tricket du har gjort?

– Oj, det är svårt att säga. Mycket av min skidåkning går ut på att komma på tricks som ingen gjort tidigare, är man först med något måste man själv lista ut hur det ska funka. Jag gjorde en så kallad "grab" och tog tag i skidan längst fram innan jag var i luften på själva hoppet och höll kvar i skidan tills landningen. (På freeridespråk: Switch nosegrab 720).

Har du aldrig velat göra trippelvolter och sånt?

– Nej, det har aldrig lockat mig. Jag gillar det estetiska och det som ser snyggt ut. Tycker inte det ser så fett ut när någon bara snurrar en miljon varv, jag gillar saker som står ut mer. Det ska finnas flow och vara smooth för att se bra ut på film.

Lucas har sedan flera år tillbaka varit en av medlemmarna i friåkar-kollektivet "The Bunch". Tillsammans har han och hans gäng varit och filmat skidåkning från platser som norra Indiens gator till Alpernas högsta bergstoppar.

Hur tjänar du pengar?

– Det funkar ofta så att sponsorer betalar för att synas i våra filmer. Sen har vi åkare egna individuella sponsorer också. Nu när Instagram är så stort är det mycket fokus kring det i hela actionsportvärlden.

Skidvärldens influencers.

– Ja, det kan man väl säga. Det är en otrolig plattform eftersom att alla använder Instagram. Folk skriver från Japan och säger att man är deras största idol. Det är coolt, men sen att det är sån hets kring visningar och följare kan vara lite drygt ibland.

Vad händer härnäst?

– Jag drar till Japan i början på januari och då blir det bara puder. Jag ska till norra ön Hokkaido och man har ju hört så mycket bra om Japan så det ska bli kul att kolla in det. Det verkar så härligt och trevligt där och jag gillar själva kulturen. Sen kommer jag vara mycket i Riksgränsen i vår – för det är Sveriges bästa skidåkning!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 14:26