Magda Gad efter SVT:s intervju med IS-svensk: “Ett hån mot alla offer”

Den prisbelönta utrikesjournalisten Magda Gad skriver nu att hon skäms så mycket över Sveriges och SVT:s hantering av IS-resenärer att hon vill säga upp sitt svenska medborgarskap.

Joel Linde  |  Publicerad 2017-03-13 14:10  |  Lästid: 2 minuter

I söndagens Agenda i SVT sändes ett samtal med en svensk IS-resenär som återvänt till Sverige. Han säger att han förstod allvaret och brutaliteten hos IS först när han kommit till Syrien. Enligt hans egen historia ville han inte längre vara med och lyckades hitta ett sätt att återvända till Sverige.

Journalisten Magda Gad, prisbelönt 2015 med Tidskriftspriset “Årets journalist” för sina reportage i Café om ebolavirusets spridning i Liberia, rapporterar numera från Irak om IS brutalitet och de allierades offensiver för att stoppa dem. Hon hade svårt att acceptera att SVT lät mannen sitta i tv och förklara att han inte visste bättre. På Facebook skrev hon ett inlägg som gillats och delats av tiotusentals.

“Han säger nu till Agenda att han behöver hjälp och att han behöver någon att prata med om vad han har sett och vad han har upplevt /…/ Det här är en person som har brutit mot svensk lag det vill säga gjort en terrorresa och han ska sitta i fängelse inte i Agenda. Och vad gäller att behöva prata med någon om vad man har upplevt – ja det behöver alla miljoner OFFER i hela Irak och Syrien. Barn sitter ENSAMMA där granater exploderar vid fronterna och de gör vad de kan för att överleva oftast utan att gnälla men denna person som gjort ett medvetet val att åka TILL IS efter att ha sett deras avrättningsfilmer ska sitta i svensk tv och gnälla!”, skriver hon.

I kommentarerna under sin text skriver hon att hon skäms och att han vill säga upp sitt svenska medborgarskap.

– SVT låter en IS (IS-resenären i Agenda reds. anm.) gråta ut i tv, det är det mest patetiska jag sett i mitt liv. De har ingen aning om vad denna person har gjort i Syrien. På plats säger IS-terrorister som tillfångatas i strid med vapen att de inte är IS och inte har stridit för IS. Därför behöver man intervjua vittnen som har levt i områden där dessa verkat för att ta reda på vad de verkligen har gjort. Att ge en person som medvetet har åkt till IS tv-tid att sitta och gråta ut och säga att han behöver hjälp och att han behöver prata om sina upplevelser är ett jävla hån mot alla de miljoner människor, framför allt de barn, som drabbats av IS i Irak och i Syrien och som sitter fast i kriget och inte får hjälp, säger Magda Gad till Café.

– SVT hänvisar till att denna person reste innan terrorresor förbjöds i svensk lag men det är fortfarande osmakligt, dels för att de som sagt inte kan veta vad personen har gjort under tiden med IS, dels för att det är som att intervjua någon som våldtagit ett barn en tid innan att det blev förbjudet enligt lag att våldta barn, och säga att när han gjorde det så var det ju inte förbjudet. Och detta gör man samma dag (!) som en massgrav med IS-offer hittas i norra Irak. Osmakligt.

Café har kontaktat SVT för en kommentar.

Här kan du se hela det nämnda avsnittet av Agenda.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 09:45