Hoppa till innehåll

Café utser 2020 års 26 bästa tv-serier

Årets bästa tv-serier 2020

En mandalorisk prisjägare på Disney+, ett coming of age-drama om ett schackunderbarn på Netflix och ett frostigt svenskt femplus-foto på HBO är några av 2020 års allra finaste tv-ögonblick.

Svårt att välja vilken ny serie du ska se? Du är inte ensam. Förhoppningsvis kan någon av Caféredaktionens favoritserier från året som gått falla i smaken.

Jury: Joakim Almén, Rasmus Blom, Tom Cehlin Magnusson, Joel Ågren och Jonas Fiskáare.

*Den traditionella Café-listan över årets 20 bästa serier utökas i år till årets 26 bästa tv-serier på grund av pandemiåret som gått.

26.

Brave New World

Här ser du serien: HBO.

Serietolkningen av Aldous Huxleys klassiska framtidsdystopiska roman med samma namn är bra, men långtifrån en fullträff. Brave New World varvar mellan hyperfuturistiska ”New London”, där invånarna är inbillat tillfreds med livet fast de egentligen kontrolleras av övermakten med hjälp av drogen soma, och ”The Savage Lands” där vildingarna (läs: de som gjort sig fria från statens somasubventionerade kontroll) lever. Med habila skådisar (Demi Moore, Jessica Brown Findlay, Harry Lloyd och Alden Ehrenreich), futuristiskt iögonfallande miljöer och ett överflöd av sex och droger är serien en bantad, betydligt mindre invecklad version av Westworld. Det serien saknar i riktigt djup tar den igen genom att vara vansinnigt sträcktittsvänlig. (Joakim Almén)


25.

Run

Här ser du serien: HBO.

Run är Fleabag-hjärnorna Vicky Jones och Phoebe Waller-Bridges nya komedi- och thrillerserie, där den skruvade mörka humorn från Fleabag och Killing Eve, som Waller-Bridge också skrivit, i stor utsträckning är närvarande. Varningstriangel utfärdas för de spårade thrillerinslagen (personligen har jag inga problem med dessa) som tre avsnitt in eventuellt riskerar att störa den i övrigt roliga, hyggligt smarta och spännande kärlekshistorien mellan suveräna Merritt Wever (Marriage StoryUnbelieveable) och Domhnall Gleeson (Star Wars). Dessutom är serien Fleabag-kort: sju avsnitt á 25 minuter känns uppfriskande bland en uppsjö av serier med tio timmeslånga avsnitt. Det bränner du lätt på en kväll. (Joakim Almén)


24.

The Undoing

Här ser du serien: HBO.

Who dunnit-serie med riktigt tung rollista med AAA-skådisar som Nicole Kidman, Hugh Grant och Donald Sutherland i regi av danska superregissören Susanne Bier lovade – tyvärr – mer än det smakade. Ett mord sker i överklassens New York där det mesta pekar mot att Hugh Grants karaktär, en hyllad barnläkare, ska ha begått mordet. Men gjorde han verkligen det? Ungefär så är premissen för serien vars styrka är just spänningen. När mördaren avslöjas i slutet tänker man ”jaha, ja okej. Jo men den var väl lite spännande” och så går man vidare med sitt liv. (Joakim Almén)


23.

Ratched

Här ser du serien: Netflix.

Många av Netflix originalserier har en unik förmåga att ofta landa på tre plus i ren kvalitet – samtidigt som de har ett femplus-värde i sträcktittning. Serien om Gökboet-bekantingen Nurse Ratched är ett utmärkt exempel på det. Ratched är ständigt halvläskig, tidsenligt supertjusig och har stundtals lika överdrivna karaktärer som storyline. Gillar du American Horror Story kommer du att uppskatta Ratched. Bakom serien står nämligen Ryan Murphy och det märks. Seriens stora behållning är Sarah Paulson som gör en utmärkt tolkning av Mildred Ratched. (Joakim Almén)


22.

Falsk identitet, säsong 5

Här ser du serien: SVT Play.

Har man ännu inte satt tänderna i den nagelbitande spionthriller-långköraren om agenterna från den franska underrättelsetjänstens hemliga avdelning – ”Le bureau des légendes” – väntar flera säsonger av garanterad underhållning. Den här gången börjar det i uppförsbacke för byrån då man skakas av en skandalartikel i tidningen Le Figaro som avslöjar att franska underrättelsetjänsten DGSE, i eventuellt samarbete med CIA, ska avrättat sin egen agent Malotru – mannen som hela serien kretsar runt. Men är verkligen uppgifterna sanna? Det är frågan som sparkar igång den nya säsongen. I vanlig ordning står hemligheter, misstänksamhet och underrättelsearbetets baksidor i fokus för handlingen, men en del saker är också nya. Syrienspåret har svalnat och istället är det statliga påverkansoperationer och cyberattacker som står i centrum. Falsk identitet är helt enkelt ett seriemaraton som fortsätter leverera underhållning och spänning i världsklass, den femte säsongen är inget undantag. De härligt mustiga ordväxlingarna skapar dessutom ett sug efter att signa upp sig på nästa lediga franskakurs. (Jonas Fiskáare)


21.

Curb Your Enthusiasm, säsong 10

Här ser du serien: HBO.

Med sin tionde säsong seglar Curb Your Enthusiasm förbi Seinfeld som Larry Davids längsta tv-serie hittills och frågan är om den inte också är hans bästa. Men just den diskussionen vill man kväva i sin linda, klart är i alla fall att 72-årige Larry David har skapat två av tv-historiens främsta komiska verk. Den nya säsongen gästas av bland andra Jon Hamm, Vince Vaughn, Chris Martin och Mila Kunis och tar (naturligtvis) avstamp i Metoo-rörelsen. Larry David ställer till det för sig själv på en cocktailbjudning och får i samma veva en livsfiende i kaféägaren Mocha Joe, utan att avslöja för mycket. Bästa Curb-säsongen på länge! (Rasmus Blom)


20.

Mrs. America

Här ser du serien: HBO.

Mrs. America utspelar sig under 70-talets USA, där kvinnor kämpar för att lika rättigheter inför lagen (Equal Rights Amendment) men stöter på oväntat motstånd från konservativa Phyllis Schlafly (Cate Blanchett) som gör politisk karriär på att sätta käppar i hjulet för Gloria Steinem och co. Serien fungerar som en mycket bra (och viktig) historielektion, och hur maktkampen och det tuffa kulturkriget under den aktuella tidsperioden gav upphov till den politiska organisationen Moral Majority – mer känd som den kristna republikanska högern idag. Eminent skådespelande av bland andra Elizabeth Banks och Uzo Aduba. Seriens behållning är emellertid Cate Blanchett som lyckas mänskliggöra ondingen Phyllis Schlafly. (Joakim Almén)


19.

We Are Who We Are

Här ser du serien: HBO.

We Are Who We Are är Call Me By Your Name-regissören Luca Guadagninos nya coming of age-drama. Serien utspelar sig i ett sorts samhälle i samhället på en amerikansk militärbas i Italien. Det skulle kunna vara vilket litet amerikanskt samhälle som helst, bara att det rent geografiskt ligger i ett helt annat land. Här får vi följa Fraser och Caitlin, två amerikanska 14-åringar, och deras tonårsliv med fördjupande romanser, vänskap och jakten på en identitet. Även om serien inte kommer upp på Call Me Be Your Name-nivå rent kvalitetsmässigt infinner sig stundtals samma känsla som gjorde filmen så fantastisk. Liten varningstriangel utfärdas för We Are Who We Ares två inledande episoder som är lite väl sömnigt långsamma. Men häng i – det blir bättre. (Joakim Almén)


18.

Sunderland ’Til I Die, säsong 2

Här ser du serien: Netflix.

Du kan historien om hur den första säsongen av dokumentärserien om det klassiska fotbollslaget från norra England blev till dramaturgisk perfektion. Premissen: en klassisk idrottsklubbs återtåg™️ mot högsta divisionen. Resultatet: ett återtåg™️ som slutar precis tvärtom – med degradering till tredje divisionen. I den andra säsongen av Sunderland ’Til I Die spelar Seb Larssons gamla klubb i League One och har fått nya ägare som stundtals ska fungera som något sorts The Office-bränsle för serien. Och visst finns det komiska The Office-stunder i den nya säsongen, men mest gillar man de nya ägarna Stewart Donald och Charlie Methven som båda framstår som helt okej snälla killar som faktiskt vill klubben och i förlängningen staden Sunderland väl. Lätt uppfriskande i en hyperkommersiell fotbollsvärld som på ett globalt plan i dag mer eller mindre verkar bestå av 100 procent ägarerövhål. (Joakim Almén)


17.

I May Destroy You

Här kan du se serien: HBO.

Även om undertecknad anser att Michaela Coels enormt hyllade serie är en smula överskattad så är det ändå en av årets tv-höjdpunkter att följa med i hennes vindlande och skruvade tempo. Med ett egensinnigt manus och ett hyperpersonligt tilltal skriver Coel in sig i den exklusiva grupp av tv-auteurer (Phoebe Waller-Bridge, Issa Rae, Donald Glover) som de senaste åren har förändrat vad en tv-serie kan vara. (Tom Cehlin Magnusson)


16.

High Maintenance, säsong 4

Här kan du se serien: HBO.

Det finns inte så mycket att säga om den fjärde säsongen av High Maintenance. Det är samma koncept: serien följer en gräslangare som cyklar runt i New York, men avsnitten handlar oftast uteslutande om människorna han besöker i sitt värv. Och även om den nya säsongen är mer av samma så är serien mer välbehövlig än någonsin: dels så törstar väl de flesta av besök i sitt hem (eller att någon gång igen få besöka New York). Men framför allt så är serien ett potent SSRI-preparat. Det är så fruk-tans-värt mysigt att få hänga i The Guys sällskap. Man vill aldrig, aldrig, aldrig att det ska ta slut. (Tom Cehlin Magnusson)


15.

The Outsider

Här kan du se serien: HBO.

Behövs det verkligen ännu en Stephen King-adaption 2020? Ja, faktiskt. Faktum är att The Night Of-skaparen Richard Price tolkning av skräcknestorns bladvändare med samma namn på flera sätt överträffar förlagan. Första avsnittet (+++++) sätter tonen: Den trasiga kroppen efter en elvaårig pojke hittas i en skogsdunge och till synes överväldigande bevisning ringar in den beskedlige baseballtränaren Terry Maitland (Jason Bateman) som den skyldige. Men inget är såklart som det verkar. The Outsider är en långsam, mörk (bokstavligt och bildligt) och subtilt otäck hybrid av kriminaldrama och rysare, där de övernaturliga inslagen klokt inte får övertaget förrän i seriens sista skälvande timmar. (Joel Ågren)


14.

Devs

Här kan du se serien: HBO.

Regissören och manusförfattaren Alex Garland (Ex MachinaAnnihilation) har växt till sig till en av sci fi-genrens mest tongivande auteurer. Råsnygga techthrillern Devs är hans tv-debut: Ett kvantflummigt, suggestivt spiondrama i Silicon Valley-miljö om en ung mjukvaruingenjör som anklagar sin arbetsgivare, mystiska techbolaget Amaya, för mordet på sin pojkvän. Nick Offerman imponerar som den återhållsamme it-entreprenören Forest – hjärnan bakom en hemlig kvantdator utvecklad för att återge det förflutna och framtiden­. Trots sävligt tempo och filosofiska floskler bibehålls intresse från första till sista bildruta. Fans av WestworldMr Robot och Black Mirror har mycket gött tv-godis att se fram emot. (Joel Ågren)


13.

The Trip to Greece

Här kan du se serien: CMore.

Det känns märkligt, men Michael Winterbottoms serie har på något sätt hållit igång i tio år nu. Serien består för den som inte har sett den av att komikerna Steve Coogan och Rob Brydon spelar versioner av sig själva, och besöker fina restauranger i olika länder. Det låter inte som mycket, och det är det inte heller egentligen. De dricker vin, äter bläckfisk och tuppar sig om BAFTA-utmärkelser och imitationer. Men medvetet eller inte så har det börjat påminna om Richard Linklaters Before-trilogi: Två människor som går genom livet tillsammans, fast (i princip) helt utan karaktärsutveckling. På ett sätt går det att prata om seriens storhet som att den med små gester lyckas sammanfatta 2010-talet med flyktingkris, terrorism och ökade klyftor mellan fattig och rik, men om man ska vara ärlig så är seriens storhet kanske framför allt att det är lika kul att lyssna på deras imitationer av Dustin Hoffman som för tio år sen. (Tom Cehlin Magnusson)

12.

Estonia – fyndet som förändrar allt

Här kan du se serien: Dplay.

Precis när Palmeutredningen åkte upp på hyllan blev det dags att damma av nästa svenska trauma. Det tidigare så svaga Dplay levererade en dokumentärserie om Estoniakatastrofen som fick ett sånt genomslag att den blev politiskt sprängstoff på högsta nivå i både Sverige och Estland. Dokumentärfilmarna hade nämligen upptäckt tidigare okända hål i Estonias skrov vilket blev seriens stora case och crescendo. Men serien var också en intressant och spännande genomgång av en av de värsta fartygskatastroferna någonsin. Och en påminnelse om att aldrig åka nattfärja över den kolsvarta, iskalla och allmänt obehagliga Östersjön – usch! (Rasmus Blom)


11.

Killing Eve, säsong 3

Här kan du se serien: HBO.

Den komiska thrillerserien om katt-och-råtta-leken mellan lönnmördaren Villanelle/Oksana och agenten(ish) Eve Polastri spann vidare i en tredje lyckad säsong. Under de två tidigare säsongerna har det rått delad vårdnad mellan Sandra Ohs karaktär Eve och Jodie Comers dito Villanelle/Oksana om vem som egentligen är seriens huvudkaraktär och stjärna. I den nya säsongen får briljanta Comers ryska lönnmördare stå i rampljuset – och tidigare säsongers råbarkade mordinslag får oftast stå tillbaka till förmån för karaktärsfördjupning, som när Villanelle i säsongens bästa avsnitt åker till den ryska landsbygden för att ta leta upp sin mamma. Serien är fortfarande förtjusande snygg – och bra! – men känslan att vi börjar känna oss klara med Eve och Villanelles aviga kärlekshistoria finns samtidigt där. En till säsong och sen kan vi den här serien va? (Joakim Almén)


10.

Fargo, säsong 4

Här kan du se serien: HBO.

Den första och andra säsongen av Fargo håller jag personligen som bland det bästa jag sett i serieväg. Du behöver inte börja från början, även om det är en stark rekommendation med tanke på vad jag precis hävde ur mig, då varje säsong är fristående. Den fjärde säsongen utspelar sig på typiskt Fargo-manér i 50-talets Kansas, där vi placeras mitt i upptrappningen av ett gängkrig mellan stadens två kriminella gäng. Fargo-skaparen Noah Hawley närmar sig i den fjärde säsongen ännu mer Quentin Tarantinos regimanér, där monologerna är både längre och mer skruvade än tidigare. Chris Rock (bra!) och Wes Anderson-favoriten Jason Schwartzman (riktigt bra!) spelar huvudrollerna som de rivaliserande gängens ledare. Dessutom är den personlige favoriten Ben Whishaw med i en stark biroll som en moraliskt rättfärdig (nåja) irländsk hermelin bland italienska gangsterkatter. (Joakim Almén)


9.

Better Call Saul, säsong 5

Här kan du se serien: Netflix.

Vince Gilligans Breaking Bad-spinoff puttrade vidare med en ny säsong med samma framgångsrecept som tidigare: Långsamt berättande och briljant skriven dialog filmat på Gilligans typiska Breaking Bad-foto. Femte säsongen bjuder på fulspel i rättssalen, fortsatt tänjande på moraliska gränser och en oanad utveckling för den trasslige Saul Goodmans flickvän Kim Wexler (utsökt porträtterad av Rhea Seehorn). Dessutom innehåller den femte säsongen ett avsnitt mot slutet av säsongen som rankas som ett av de bästa någonsin inom Vince Gilligans Albuquerque-universum. Med puttrig entusiasm ser vi fram emot den sjätte och sista säsongen. (Joakim Almén)


8.

The Mandalorian, Star Wars

The Mandalorian

Här kan du se serien: Disney+.

Star Wars-spinoffen The Mandalorian var originalproduktionen som skulle visa att Disney+ utbud inte bara bestod av arkivmys. Och det verkar ha funkat toppen för att få folk att girigt slänga in kortuppgifterna för ännu ett månatligt streamingabonnemang. Disney+ får hittills beskrivas som en succé. Precis som The Mandalorian. Efter kritiken mot den senaste trion Star Wars-filmer behövde Disney en hit. Lite överraskande bestod hitten av intensivt spaghettiwestern-flirtande och en extremt tystlåten prisjägare från Bobba och Jango Fetts mandaloriska skrå. Både den första och den andra säsongen släpptes för svenskarnas streamingögon i år – och Star Wars-fansen, världens kanske mest svårbehagade och stundtals jobbigaste, verkar vara överens: The Mandalorian besitter den Star Wars-känslan. Storyn är på typiskt Star Wars-vis slätstruken, men det gör inget när fotot och Ludwig Göranssons musik håller högsta klass. The Mandalorian levererar öron- och ögongodis – och för hajpbygget har det inte skadat med meme-draghjälp från en Yoda i miniformat. (Joakim Almén)


7.

Tiger King

Här kan du se serien: Netflix.

Du kan den nu. Den osannolika historien om hur ett otäckt virus orsakade en pandemi, ändrade spelreglerna för en hel värld – och hur en excentriker med blonderad hockeyfrilla och ett rekordstarkt brinn för att bli känd (och i viss mån vilda djur) tittade in i det kollektiva världsmedvetandet precis när världen var i färsk lockdown. Det mesta har redan sagts, skrivits och Instagram-memats om Joe Exotic och Netflix dokumentärserie Tiger King, som alltså handlar om den dolda världen av vilda djur-uppfödare om du nu skulle missat det. Av välförtjänta anledningar. Sällan har en dokumentär bestått av ett så stort galleri av färgstarka karaktärer (läs: galningar) – med en historia innehållandes både av en, två och tre rejäla ”wtf!”-vändningar. (Joakim Almén)


6.

Normal People

Här kan du se serien: SVT Play.

Sally Rooneys fantastiska roman från 2018 har blivit tv-serie, och den är väldigt mycket bättre än vad man hade trott. Den på många sätt ganska klichéartade kärlekshistorian gestaltas på ett oväntat elegant sätt. Den stora behållningen med boken var för mig att fånga mellanrummet mellan vad karaktärerna tänker, och vad de säger. På något märkligt vis lyckas tv-serien nästan med samma konststycke. (Tom Cehlin Magnusson)


5.

Unorthodox

Här kan du se serien: Netflix.

Miniserien om en 19-årig kvinna som tar det stora beslutet att lämna den ultraortodoxa judiska gemenskap hon aldrig riktig passat in i för att fly till Berlin är spännande, fascinerande och svårgreppad på samma gång. Dessutom är det en sann historia, baserad på Deborah Feldmans bästsäljande biografi från 2010. Unorthodox handlar inte bara om jakten på frihet och längtan efter att få passa in, den upplyser också tittarna om en främmande verklighet de flesta inte trodde fanns – allra minst i en världsmetropol som New York. Serien tar förvisso upp många allvarliga frågeställningar men bjuder även på en del komiska inslag, som när seriens huvudrollsinnehavare Esty för första gången försöker använda en dator. En scen som på ett träffsäkert sätt ringar in den monumentala kulturkrocken som serien kretsar kring. Har du inte sett detta mästerverk så bör du göra det – sträcktittande utlovas. (Jonas Fiskáare)


4.

Björnstad

Här ser du serien: HBO.

HBO:s andra svenska originalserie tar sig an Fredrik Backmans succéroman om det lilla hockeysamhället Björnstad, och resultatet är lika vasst som ett par nyslipade skridskor. Den gamle NHL-hjälten Peter flyttar hem till den norrbottniska bygden för att, mot alla odds, lyfta det trötta hockey-a-laget till elitnivå. Men det är det opolerade juniorlaget, och framförallt stjärnspelaren Kevin, som fångar Peters intresse. När Kevin grips av polis vänds tillvaron uppochner för Peter och hans familj, och den uppburne hemvändaren får snart hela bygden emot sig. Björnstad är regisserad av Peter Grönlund (Tjuvheder, Goliat) som gjort det till sin grej att jobba med både rutinerade skådisar och lokala amatörer. Ett grepp som oftast bidrar till autenticitet, men där orutinen bland det yngre skådespelargardet i Björnstad ibland lyser igenom väl starkt. Tur då att övriga produktionen, och kanske framförallt det frostiga fotot, alltjämt är fem plus. (Joel Ågren)


3.

What We Do in the Shadows, säsong 2

Här kan du se serien: HBO.

Det känns som att (för) många har missat Flight of the Conchords-mannen Jemaine Clement och Jojo Rabbit-regissörens Taika Waititi puttrigt roliga mockumentärserie om ett vampyrkollektiv på Staten Island. Första säsongen var en av 2019 års finaste tv-serieöverraskningar och den andra säsongen är faktiskt ännu bättre. Glädjande nog har karaktären Colin Robinson (spelad av Mark Proksch, Nate i amerikanska versionen av The Office) fått en ännu större roll i den andra säsongen. Bara för att sätta humorkänslan och premissen för serien är Colin Robinson alltså en svintråkig medelålders halvmesyr till energivampyr som suger livslusten hos personerna han träffar genom att prata sömnigt (och mycket) om ditten och datten. Den andra säsongen av What We Do in the Shadows bjuder dessutom på prominenta gästskådespelare som Sjätte sinnet-barnet Haley Joel-Osment och Mark Hamill. Roligast i år! (Joakim Almén)


2.

The Last Dance

Här kan du se serien: Netflix.

Sällan har en sportdokumentär haft högre produktionsvärden än 2020 års största sportdokusnackis. I Netflix och ESPN:s The Last Dance berättas historien om Chicago Bulls superlag från 90-talet med Michael Jordan i spetsen. Som fond för berättelsen används filmat bakom kulisserna-material från säsongen 1997/1998, den sista säsongen med de åldrande Bulls-stjärnorna Michael Jordan, Scottie Pippen, Dennis Rodman och tränaren Phil Jackson. Men dokumentärmakarna hoppar friskt i kronologin. I varje avsnitt introduceras och berättas en ny spelares bakgrundshistoria, inte helt olikt seriesnillet Damon Lindelofs (WatchmenThe Leftovers) adelsmärke. Vad är det då som gör att The Last Dance sticker ut från andra sportdokumentärer? Utöver den enorma tillgången på arkivbildsmys och AAA-talking heads är det överskottet av färgstarka karaktärer. Chicago Bulls var inte bara världens bästa basketlag genom tiderna – de var också världens mest profilstarka basketlag genom tiderna. (Joakim Almén)


1.

The Queen's Gambit

The Queen’s Gambit

Här kan du se serien: Netflix.

Om en galen och kändiskåt tigeruppfödare var vårens stora popkulturella sensation har ett coming of age-drama med schackspelande som berättarcentral punkt varit höstens motsvarighet. Queen’s Gambit följer Beth Harmon (Anya Taylor-Joy) som, efter att ha överlevt en bilkrasch där hennes mammas avlider, bor på ett barnhem. På barnhemmet får hon upp ögonen för schack genom att smyga ner till källaren och spela parti efter parti med den tystlåtne vaktmästaren Mr. Schaibel. Beth visar vara ett underbarn och resten av miniseriens sju avsnitt är en resa genom 60-talets USA, där den rastlösa Beth bryter is i en mansdominerad värld och tävlar mot de allra bästa (läs: schackspelare från Sovjet) i världen. Låt dig inte luras av att The Queen’s Gambit på pitchnivå inte låter som en serie man sätter maxbetyg på. Även om serien har fått viss kritik för hur den porträtter en ung kvinnas psykiska ohälsa så tar det inte ifrån att The Queen’s Gambit är ett fantastiskt fängslande och underhållande porträtt av 60-talets USA. Dessutom penetrerar den alla demografiska barriärer: ung, gammal, kille eller tjej – alla verkar älska den. På det har The Queen’s Gambit lyft ett i decennier sovande schackintresse. Fråga bara schackexperten Ingemar Falk. (Joakim Almén)

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.