Varning Washington!

Johan Hurtig Wagrell  |  Publicerad 2014-02-13 10:00  |  Lästid: 2 minuter

På fredag släpps säsong 2 av House of cards på Netflix– Cafés tv-krönikör Jan Gradvall skriver om serien som på nytt gjort oss besatta av amerikansk politik.

* * *

The medium is the message. Det är en fras signerad Marshall McLuhan, en kanadensisk kommunikations­­teoretiker och filosof som även myntade uttrycket den globala byn.

Med frasen menas att mediet innesluter sig själv i budskapet, att det skapas en symbiotisk relation mellan mediets inflytande och hur budskapet uppfattas.

Med andra ord: mediet och budskapet blir samma sak.

Det var pretty abstrakt när Marshall McLuhan skrev det i en bok 1964, men 50 år senare är det verkligheten vi lever i.

Vi ser fler och fler exempel på att the medium is the message. Som när först David Bowie och sedan Beyoncé i fjol – helt utan förvarning – släppte nya låtar och album på nätet.

Hur musiken nådde lyssnarna blev lika omdiskuterat som själva musiken.

Ett annat exempel, från tv-världen, är när Netflix den 1 februari i fjol släppte alla 13 avsnitten av sin serie House of cards på en och samma dag.

Minns du? Det var första gången det hände, en historisk dag för tv som konstform.

Alla man pratade med den närmaste veckan pratade om Netflix och vilket avsnitt man hunnit till i serien. ”Sjuk natt, är nu framme vid avsnitt åtta.”

När Netflix nu kör samma trick igen med säsong två så är själva mediet old news – ingen Marshall McLuhan-feber denna gång.

Men jävlar hur efterlängtat det har varit att återigen få se hur de djävulska intrig­makarna Kevin Spacey och Robin Wright får Washingtondockor att dansa efter sina marionettrådar.

Ordet tv-teater kan få många att leta efter nödutgången, men House of cards är tv-teater i ordets bästa bemärkelser.

Allt det handlar om är karaktärer och vad de säger.

House of cards skapar samma besatthet av amerikansk politik som Vita huset.

Seriens showrunner Beau Williams har sagt att den president han hämtat mest inspiration från är Lyndon B Johnson. Hans research har framför allt varit den svintunge, dubbelt Pulitzerbelönade journalisten Robert Caros volymer i serien The years of Lyndon Johnson.

Så om du vill känna dig som Kevin Spacey på bussen är det en sådan volym du ska bära under armen, samtidigt som du hånler åt alla medpassagerare.

Jan Gradvall

Kolla in trailern för säsong 2 av House of Cards nedan.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2014-02-14 09:07