Annons

Malcolm McLarens rock’n’roll-skola

In memoriam. Den legendariske Sex Pistols-managern Malcolm McLaren dog igår (8/4). Här läser du Cafés stora intervju med honom, från 2004, där han ger alla aspirerande rockstjärnor elva ovärderliga tips i jakten på framgång.

In memoriam. Den legendariske Sex Pistols-managern Malcolm McLaren dog igår (8/4). Här läser du Cafés stora intervju med honom, från 2004, där han ger alla aspirerande rockstjärnor elva ovärderliga tips i jakten på framgång.
Sex Pistols legendariske manager Malcolm McLaren gick igår (8/4-10) bort efter en tids kamp mot cancer. I mars 2004 mötte han Café för en exklusiv intervju – som slutade med att han istället radade upp tips till dig som vill forma nya Sex Pistols. Här är hela artikeln.

* * * * *

Du har ett hyfsat litet rockband. Låtarna är okej och ni börjar bli ganska tighta. Sångaren sjunger hyfsat. Men ni nöjer er inte med att spela på den lokala fritidsgården en gång i halvåret.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Det är ju rockstjärnor ni vill bli.

Malcolm McLaren satte ihop Sex Pistols och hjälpte Bow Wow Wow, Adam Ant och Boy George med deras image. Nu är det din tur att få en rocklektion av managerlegenden.

1. ROCK ÄR INGET KARRIÄRVAL

– När Stones eller Beatles eller Sex Pistols började var det inte för att de såg rock som ett jobb. De såg det som ett äventyr. Du måste satsa och vara beredd på att aldrig kunna komma tillbaka till ett vanligt liv igen.


2. GLÖM JACK KEROUAC

– Författaren skapade rocklooken redan för 50 år sedan med boots, jeans, t-shirt och läderjacka. Sedan dess har det bara varit variationer på ett tema. Kolla bara på Strokes. Snälla, kom på något eget.

3. SKIT I LÅTARNA

– Fokusera på ljud i stället för refränger och verser. Tänk på vad som är nästa generations
barndomsljud. Använd gamla Atari-blipp i musiken i stället för tråkiga gitarrer.


4. FÖRSÖK INTE CHOCKERA

– Sid Vicious nazi-tröja och Johnny Rottens frisyrer var provokativa och chockerande. Då. Men nu har alla sett allt. Ingen tycker ju att en kille som Marilyn Manson är provokativ idag.

5. BLANDA GENRER

– Nästa generation är uppvuxen med Ipod. De orkar inte höra en hel rockskiva. Blanda och kör en houselåt, en poplåt, en punklåt och så vidare. Låt din skiva vara det perfekta blandbandet redan från början.

6. BOJKOTTA H&M

– Folk är smartare nu. De ser direkt om du gått och köpt dig en färdig look. Var äkta. Kolla på White Stripes. Det ser ut som om de har samma kläder på sig på scen som hemma i myssoffan. Och de låter som om de gillar sin musik. På riktigt, alltså.

7. VAR SEXIG

– Det är enkelt. Sex är alltid det mest lockande. Det spelar ingen roll hur bra låtar eller hur snygga jeans du har. Har du ingen sex appeal är det kört.

8. SKIPPA SÅPORNA

– Artister som är med i Pop Idol eller Pop Stars varar bara i något halvår. Sedan är de körda. Publiken ser igenom dem.

9. VAR VIKTIG

– Ha något att komma med. Var politisk, sexig, nyskapande eller vad fan som helst. Annars kan man lika gärna gå och köpa en gammal Rolling Stones-skiva.

10. FLYTTA

– Ett band från Manhattan har alltid en fördel. Eller London. Ingen tycker det är coolt med ett rockband från Schweiz.

11. STRUNTA I STATEN

– Glöm alla jippon anordnade av exportråd och liknande. Plötsligt ska staten börja bry sig om rock. Och då är den död. Beatles fick inte ett skit hjälp av några ministrar.

Oskar Hammarkrantz

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar