Män blir kära snabbare än kvinnor – och är ofta först med att säga “jag älskar dig”

Brukar du vara den som blir kär först när du träffar någon? Har du även varit först med att säga "jag älskar dig"? Inte så konstigt. Det beror på att kvinnor är mer försiktiga när det kommer till sina känslor – och orsaken går bland annat att finna i evolutionen.

Sofia Börjesson  |  Publicerad 2017-11-28 13:50  |  Lästid: 2 minuter

I samhällets ögon har kvinnor, historiskt sett, uppfattats som mer känslomässiga varelser och män som mer logiska och rationella. Men stämmer det verkligen? Nej. I alla fall inte om man ser till studien Women and Men in Love: Who Really Feels It and Says It First? som sajten Broadly nyligen rapporterat om.

172 collegestudenter deltog i studien där man frågade heterosexuella män och kvinnor hur lång tid det tog för dem att bli kära, och hur lång tid det tog innan de sa ”jag älskar dig” till sin partner.

Männen uppgav att de blev kära snabbare än kvinnorna, och även att de var snabbare med att deklarera sin kärlek. Detta till deltagarnas stora förvåning.

”Kvinnor antas vara emotionella – ibland till och med för emotionella eller obetänksamma. Den uppfattningen blev extra tydlig när såväl männen som kvinnorna i studien felaktigt antog att kvinnor blev kära och sa ’jag älskar dig’ snabbare än män”, skriver en av studiens författare, psykologen Marissa Harrison.

Resultaten tyder på att samhällets antagande om kvinnor som ”oförsiktigt emotionella” inte stämmer, och det överensstämmer även med forskarnas tankar om att en pragmatisk och försiktig syn på kärlek har en haft en adaptiv betydelse för kvinnor.

Enligt Marissa Harrison finns det alltså evolutionära orsaker till att kvinnor är mer avvaktande när det kommer till sina känslor och kärleksdeklarationer. Kvinnor har ett begränsat antal äggceller, runt 400 under den fertila perioden, medan män producerar miljoner spermier varje dag.

”Om en kvinna blir gravid med en dålig partner och inte får någon hjälp att ta hand om barnet skulle det bli både väldigt kostsamt och väldigt tidskrävande”, förklarar hon.

När det kommer till att säga ”jag älskar dig” menar forskarna att en av orsakerna kan vara att kvinnor är mer riskmedvetna än män.

”Det är mindre sannolikt att en kvinna uttrycker sådana djupa känslor innan de känner sig tillräckligt trygga i relationen. Genom att avslöja att man älskar sin partner gör man sig sårbar eftersom vi aldrig kan vara säkra på att de känner likadant”, skriver Harrison.

Men Marissa Harrison tror också att det kan ha att göra med samhällets syn på manligt beteende.

”Man kan också hävda att normen för manlighet är att vara dominant och att leda, så det kan också ha med könsroller och samhällsnormer att göra.”

[poll id=”6″]

 

En annan forskning menar att det finns 4 typer av kärlekspar – här kan du ta reda på vilken som stämmer in på er!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-11-28 13:54