Hoppa till innehåll

Månadens läsarfrågor: Var hittar jag en dressad dunjacka?

Jag får många mail och frågor från Cafés läsare varje månad – kul! Ofta handlar det om shoppingtips, stylingfrågor eller traditionell vett och etikett. Här svarar jag på en del av de senaste frågorna. Dressad dunjacka? Hej Daniel. Jag tycker det är svårt att hitta det perfekta ytterplagget den här tiden på året. Bär kostym … Continued

Jag får många mail och frågor från Cafés läsare varje månad – kul! Ofta handlar det om shoppingtips, stylingfrågor eller traditionell vett och etikett.
Här svarar jag på en del av de senaste frågorna.

Dressad dunjacka?

Hej Daniel. Jag tycker det är svårt att hitta det perfekta ytterplagget den här tiden på året. Bär kostym på jobbet och behöver något varmt ovanpå detta. En ullrock är såklart mest elegant men jag upplever alltid att det blir för kallt i januari och februari. Kan du tipsa om ett varmt och elegant ytterplagg?

Hampus Olsson
Svar:
Det finns faktiskt ganska många alternativ för dig. Jag skulle leta efter längre dunjackor eller fodrade parkasjackor.
Eftersom du vill bära jackan ovanpå din kostym (som jag antar är mörk) bör du ha en svart eller marinblå modell som går ner till ungefär mitten på låret (längre än kavajen). Du ska undvika de jackor som ser mest sportiga ut (starka färger, logotyper, glansigt material) eftersom du vill ha en mer dressad look.
Den långa dunjackan/rocken på bilden här intill är användbar både i ett sportigt sammanhang men funkar även utmärkt ovanpå en kostym.
Ett annat tips är att använda en tunn dunjacka som ett isolerande lagret under en rock. Då behåller du både elegans och värme. (Jackan ovan från Calvin Klein Jeans.)

Bästa bootsen?

Vad ska jag köpa för modell om jag vill ha en klassisk workwearkänga?

Johannes Pettersson
Svar: Eftersom det är vinter kan jag varmt rekommendera Red Wings Ice Cutter-modell som är robusta och vattentäta men ändå så nätta och lätta att de passar fint i en urban miljö.

Snyggaste polotröjan?

Vilken typ av polo ska jag välja? Har tänkt att bära den både under kavaj och som vanlig tröja.

Sebbe L
Svar: Merinoull är bra, kashmir ännu bättre men dyrare. Hitta en tröja som är ganska tunn, annars kan den bli obekväm under en kavaj. Sen är det kul att använda en färg, röd, grön eller kanske blå?


Hur använder jag färg?

Min flickvän påpekar ofta att jag borde bryta mitt svart/grå/marinblå mönster och köpa kläder med färg. Har du några tips på hur man börjar? Jag känner mig lite utklädd i en röd tröja, till exempel.

Andreas Larsson

Svar: Börja med att addera färg i dina accessoarer. Till exempel ett par färgglada strumpor, en mössa eller halsduk. Då skapas klickar av färg och det känns mer bekvämt för den som är ovan.

Smart väska för gymkläder?

Vad ska man använda för väska till gymkläder om man inte vill ha ryggsäck och en vanlig portfölj/dataväska är för liten?

Simon Björkman
Svar: Vad är det för fel på ryggsäck? Det har jag varje dag. Men annars skulle jag rekommendera en liten weekendbag som är precis lagom stor för träningskläder plus en laptop. Svenska Baron har en fin modell som heter ”small weekender” (bilden).

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.