Hoppa till innehåll

Måns Zelmerlöw släpper whisky: ”Den är lite som att vandra i Stadsparken i Lund under första maj”

Måns Zelmerlöw hållandes ett glas med whisky
Robin Åberg

Chevaleresk är förnamnet, Primavera efternamnet, när sångfågeln från Lund och Alexander Wiberg släpper stark whisky.

Den tidigare popsångaren Måns Zelmerlöw har den senaste tiden, tillsammans med vapendragaren Alexander Wiberg, grottat ner sig i vad det betyder att vara gentleman idag. Detta har de gjort i tv-programmet Chevaleresk, i boken Den moderna gentlemannen och i en podcast.

En central del i detta arbete har tydligen varit whisky, då Chevaleresk handlar om livets goda. I synnerhet är det single malt som intresserat de två herrarna. Detta intresse har nu resulterat i en whiskyserie i fyra delar som görs tillsammans med svenska High Coast Whisky.

De fyra sorterna är inspirerade av de olika årstiderna och först ut är såklart våren. Förutom whisky ska även Italien ligga kavaljererna varmt om hjärtat och därför bär de fyra produkterna italienska namn för årstiderna. Den första whiskyn bär alltså namnet Chevaleresk Primavera.

– Primavera är vårt försök att återskapa våren så det det är en ljus whisky i grunden med ickerökigt destillat lagrat på bourbonfat som bas, vilket är High Coasts signum för mig. Sedan har vi toppat med en andel rökig destillat lagrat på
amerikansk ek, bara för att få den där lilla känslan av våreldarna och första maj-brasan. Så mycket ljus frukt, vanilj och kanske också en blommighet, ackompanjerad av en liten gnutta rök, säger Alexander Wibergom smaken.

Whiskyn, som släpps i limiterad utgåva på Systembolaget i april, har även en relativt hög alkoholhalt (51,2 procent). Detta för att ge den våriga smaken en skjuts.

– Den något högre alkoholstyrkan gör att smakerna riktigt kommer fram. Den är frisk och fräsch med en fin frukt och diskret rökighet som förhöjer istället för förstör. Den är lite som att vandra i Stadsparken i Lund under första maj, fortsätter Måns Zelmerlöw.

Säljstart för Chevaleresk Primaveras 1 311 flaskor är den 14:e april. Priset ligger på 1 250 kr. Vill man ha reda på artikelnumret måste man följa Chevaleresk eller prenumerera på High Coast Whiskys nyhetsbrev. Vill man inte det rekommenderar vi Systembolagets sökfunktion.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.