Hoppa till innehåll

3 såna där whiskys gubbarna trånar efter

Bill Murray i filmen Lost in Translation och Emil Åreng

Cafés dryckesredaktör Emil Åreng tipsar om en trio kanonwhiskys som expertgubbar på barer skulle älska – men aldrig erkänna att de älskar.

Ni vet ju såklart vilka jag menar, de där gubbarna som sitter på Bishops Arms och har köpt in en centiliter av tamejfan varenda dyr whisky på hyllan. De droppar litegrann i glaset, lite på varann, en har på sig en sån där keps som Hans Majestät brukar ha på sig ibland när han är på jakt.

En av gubbarna har en svart t-shirt med någon konsert från 1992 av John Fogerty. Den tredje gubben har grånat skägg, små glasögon som gör att han hela tiden har gamnacke för att han ska se vad fan håller på med. Ni vet dem gubbarna, de skulle älska det här, det är jäkligt synd att dem aldrig skulle läsa det här – men snälla, om ni ser dem, berätta om vad de ska dricka. Gå fram till dem och säg vilka tre whiskys de måste testa, då har du tre ovänner för livet. INGEN SÄGER ÅT EN GUBBE VAD DE SKA DRICKA!

1. NIKKA COFFEY GRAIN

599 kr. Nr 40655

Nu finns den igen, whiskyn som gör att recensenter tror att både den legendariska backen Paul Coffey tillsammans med kaffe är nermald i whiskyn. Men så är inte fallet, det skulle vara olagligt att mala ner Paul i en whisky. Coffey är helt enkelt en speciell panna som man destillerar i som revolutionerade hela branschen i början på 1800-talet. Det som gör denna whisky till en personlig favorit är för att basen är majs och gör att allting känns så oerhört självklart. Den lagras någonstans mellan 8-12 år och denna gång fick Sverige 6 000 flaskor, så ligg inte på latsidan, gör som gubbarna på Bishops och beställ hem en pava. 599 kr är verkligen bang for the bukakke.

2. BUSHMILLS SINGLE MALT 2011 CAUSEWAY BANYULS CASKS

999 kr. Nr 40862

Det finns något vackert över irländsk whisky. Det är självklart att de har ibland hamnat i skymundan över deras skotska bröder, men de vackra är att de alltid ligger där i bakgrunden och lurpassar likt en alkad Robin Hood. Jag hade förmånen att få prova Bushmills Bayuls Casks för en vecka sedan och dra mig baklänges genom en irländsk pub (det har hänt, tack ordningsvakt Robert för det) vilken oerhört rolig whisky att dricka.

Varför det undrar ni? Jo, det ska jag tala om. För det första så är Banyuls ett vindistrikt i Pyrenéerna där man gör ett rött dessertvin som påminner ganska mycket om lagrat portvin, det gör att whiskyn blir oerhört fyllig men gör också att den får en karaktär som själv gör att man tappar sin karaktär. Nu ligger inte whiskyn hela sitt liv på just dessa fat men de sista 2,5 åren får de en kyss av de franska dessertvinet – en liten kyss som kostar 999 kr och är en självklarhet för dig som försöker bygga upp ditt whiskyförråd.

3. THE DALMORE CIGAR MALT RESERVE

1 099 kr. Nr 85875

Förutom att flaskan är en sån där jävel man gärna har framme bland sina carpe diem-skyltar så är också innehållet något man gärna fångar dagen för. Men är det i cigarr i Whiskyn? Nej din idiot, det är de ju inte tyvärr. Men den här whiskyn är framtagen för att njuta tillsammans med en cigarr och på något späda på hedonismen i ditt liv ännu mer.

Nu är inte jag någon cigarrökare men ibland så smyger sig en gula blend med i mitt njutbara liv, nog om det. The Dalmore Cigar Malt Reserve dricks med lätthet utan cigarr också för den har ingen rökighet som tar över utan här snackar vi balans. Whiskyn ligger på ungefär 70 % 30-åriga oloroso-fat och resten på Amerikanska ek-fat. Kombinationen är helt fantastisk och jag förstår varför cigarrökande människor blev vansinniga att denna skulle sluta tillverkas i slutet på 2000. Men nu kan vi alla andas ut någon form av rök och inhandla detta mästerverk för 1 099 kr på bola.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.