Hoppa till innehåll

Japansk whisky i specialutgåva släpps idag – så smakar den

Cafés dryckesexpert Andreas Grube har testat den nya whiskyn från Nikka.

Historien om japanska Nikka börjar 1934, när den japanska whiskyns fader Masataka Taketsuru på grund av tvister och schismer lämnade Suntorydestilleriet som han varit med om att bygga upp något decennium tidigare.

På grund av konkurrensregler sysslade Nikka de första åren med att göra juice och cider, men bakom kulisserna förberedde man i hemlighet för att så småningom börja producera whisky. Och resten är, som det slitna uttrycket lyder, historia.

Och det är just Nikka som gått i täten för den japanska whiskyns framgångar världen över.

nikka_taketsuru_pure_malt

Det finns några standard-Nikka att få tag i på Systembolaget, men ibland dyker det upp lite mer spännande utgåvor i småpartisortimentet. Idag (fredag 18/11) åker till exempel den här lysande whiskyn upp på hyllorna: Nikka Taketsuru Pure Malt (nr 11677, 656 kr).

I typisk japansk stil är det här en riktigt mjuk, len och elegant wirre, med massor av äpplen, päron, vanilj och marsipan i doften. Även i munnen känns whiskyn som en smekning, med nyanser av honungssötma, torkad aprikos och ljus choklad. Ett givet köp i min bok, men passa på – totalt släpps bara 757 flaskor.

Testa också:

Nikka Pure Malt Red (nr 11230, 569 kr, BS), som bjuder på fräsch citrus, mandarin, nougat och lite mandelmassa, tillsammans med söt tropisk frukt och ett sting kryddhetta.

Nikka Pure Malt Black (nr 11270, 569 kr, BS), som istället har gott om äpplen och päron i doft och smak, tillsammans med en väldigt elegant och lätt rökighet.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.