Martin Luuk om nya musikkarriären: ”Som Milli Vanilli, fast utan finess och sinne för god smak”

Författaren och komikern Martin Luuk släpper nya singeln ”Gibraltar sundet".

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2022-05-04 11:20  |  Lästid: 2 minuter

I tider av betalda samarbeten med försäkringsbolag, schlagerstjärnor i nyinköpta skinnjackor och kulturdebatter om ljudböcker så är vetskapen om att Martin Luuk existerar som en sval bris i ansiktet.

Den 53-årige mångsysslaren har bland mycket annat släppt två romaner, ett gäng litterära singlar, varit med i Killinggänget, spökskrivit en bok om esternas förhållande till kilot (viktenheten) och på senare tid dykt upp i Bonusfamiljen. Han har också nyligen startat ett förlag vars utgivning (hittills) endast skett i affischform.

Foto: Kristian Bengtsson.

På senare tid har Luuk också börjat släppa musik, både i eget namn och i konstellationen Hot Blondino. Café har fått äran att ha premiär för videon till Martin Luuks nya singel Gibraltar sundet, regisserad av Kristian Bengtsson, och passade på att ställa några frågor till upphovsmannen.

Vad handlar ”Gibraltar sundet” om?
– Nån snubbe som är ihop med nån skum tjej. Precis som de flesta poplåtar. Eller det kan ju vara tvärtom också, men jag har ju den manliga blicken. Som snart kommer att få en revival. ”Åh vad skulle jag inte ge för att se på världen genom den manliga blicken”, kommer folk att säga. Men det får de inte, för de är inte män.

Du drog också nyligen i gång musikprojektet Hot Blondino – vad är det? 

– Vetja fan. En Milli Vanilli, fast utan deras finess och sinne för god smak. Finns också som varjedagsåpa på Hot Blondinos Instagram (@hot_blondino). Den handlar om människorna bakom Hot Blondino (Kalle J och jag). Snart kommer vi söka nån att fronta bandet och alla Café-läsare kan söka. Kanske finns han just där ute bland er! 

Hur skiljer sig de två projekten åt?

– Hot Blondino-låtarna kännetecknas av att någon som kan sjunga sjunger dem. Medan sololåtarna kännetecknas av att jag pratsjunger dem och sen räddar Kalle J upp dem med autotune där jag var för långt borta och svävade. En utmärkt arbetsfördelning.

Är det lättare eller svårare att skriva text till musik?

– Det är lättast att skriva en text och bara skicka iväg den till Kalle J. Ofta kommer den tillbaka dan efter, tonsatt, producerad och klar. Han är en gudagåva, han borde jobba för staten.

Vilken var den senaste låten du hörde som du tyckte om?

Welcome My Love – Steve Monite.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2022-05-04 11:40