Mats Wilander: ”Novak har spelet och attityden att bli den bäste någonsin”

Tennislegendaren Mats Wilander hyllar världstvåan Novak Djokovic inför Australian Open.

Jakob Adolfsson  |  Publicerad 2017-01-11 10:22  |  Lästid: 2 minuter
djok
Världstvåan Novak Djokovic. Mats Wilander räknas till en av Sveriges främsta tennispelare. 16 till 29 januari är han aktuell som kommentator och programledare under Australian Open.

Det svenska tennisundret nådde sin peak 1988 – när Stefan Edberg var tvåa på världsrankingen och Mats Wilander trea. Inför årets Australian Open ringer Café Wilander, som just avslutat en intervju med en journalist från Serbien. Oavsett hur många år som gått sedan själva spelet är Mats Wilander, 52, fortfarande aktuell i dag.

Wilander tog hem sju Grand Slam-titlar under sin tid på planen. I år har serben Novak Djokovic chansen att ta hem, vad Wilander kallar, en äkta Grand Slam-vinst. Den serbiska reportern har självfallet intresserat sig för vad Wilander tycker efter Djokovics vinst mot Andy Murray i slutet av 2016. Wilander har tidigare sagt att Djokovic kommer vinna årets Australien Open har inga problem att utveckla. Enligt Wilander kommer Djokovic inte bara vinna Australian Open, han tror även att den serbiske stjärnan till slut kommer vinna fler Grand Slam-titlar än Roger Federer. Federer som i dag har rekordet med hela 17 vinster.

– Jag tror Novak har spelet och attityden att bli den bästa spelaren någonsin.

Hemligheten till Djokovics styrka och framgång tror Wilander är att han växt både som person och spelare. Enligt Wilander är förbättringen som Djokovic gjort i sin attityd, serve och backhand kanske den största någon tennispelare någonsin gjort.

Mats Wilander kommer att vara på plats i Australien tillsammans med Eurosport där han håller i två dagliga magasinprogram. Game, set & Mats där med summeringar och efter-match kommentarer och Mats point som med live-kommentering.

Hur kommer det sig att du är så förtjust i ordvitsar?

– Det är jag inte. De har jag inget att göra med faktiskt, det är någon på Eurosport som tyckte att det var bra att det blir ”Mats” istället för ”match”, men visst är det ett passande namn får man ändå säga i och med att jag heter Mats.

Varför är det värt att följa Australian Open i år?

– I år har vi situationen att Murray och Djokovic är favoriter. Samtidigt är Federer och Nadal tillbaka, det kan inte bli mer spännande än så.

Har vi något intressant från Sverige i år?

– Det är klart vi har, att bröderna Ymer  ann Stockholm Open i dubbel tycker jag är helt fantastiskt.

Wilander tror att svensk tennis är på uppgång igen, i och med Bröderna Ymers framgångar.

– Oavsett om vi lyckas ta oss fram i Australian Open eller om det blir senare så är svensk tennis, med Elias och Micke Ymer, är på gång. De har vunnit tillräckligt mycket i Davis Cup, de har vunnit dubbel i Stockholm Open. De har spelat tuffa matcher mot världseliten i Stockholm Open två gånger. De slår igenom.

Du hade tidigare i år ett kortare samarbete med Madison Keys, 21, (en av USA:s lovande unga talanger i tennis, reds anm.) som avbröts bara efter några dagar, var det bra att ni gick skilda vägar? 

– Det är ingenting jag grämer mig över överhuvudtaget. Vi testade i tre veckor, tränade hårt inför en tävling och nej, jag tyckte inte att det skulle funka.

Du har haft Game, set & Mats sedan 2007, hur är det egentligen att vara kommentator i stället för spelare?

– Alltså, det närmaste man kan komma att spela en match det är att vara kommentator. Du får chansen att sätta dig in i båda spelarnas spel, taktisk, mentalt och fysiskt.

– Som kommentator tar du dig till final i varje Grand slam och du får chansen att vara båda spelarna i finalen. Jag måste säga att kommentatorsjobbet är det roligaste på Eurosport, att sitta med hörlurar och se en match live.

Australian Open pågår från och med 16 januari fram till den 29. Matcherna sänds i Eurosport.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 09:50