Hoppa till innehåll

Tennisens bad boy visar att han även besitter en medmänsklig sida

Nick Kyrgios och Rafael Nadal.
Jonas Fiskáare

Ytterligare ett starkt skäl till att älska tennisvärldens främsta excentriker, Nick Kyrgios.

Tennisen är som alla andra sporter pausad för tillfället. Förra veckan ställdes anrika Wimbledon in – ett historiskt beslut då det är första gången sedan andra världskrigets slut som tävlingen ställs in. Ett bevis som understryker än tydligare hur stor krisen vi går igenom just nu faktiskt är. Nadal, Federer & Co hade redan innan detta beslut offentliggjordes fått bevittna en del omkastningar i tävlingsschemat till följd av pandemiutbrottet. Bland annat har Franska öppna mästerskapen, som i normala fall är årets andra Grand Slam och traditionsenligt går av stapeln i slutet av maj och början av juni, flyttats till september. Även det ett historiskt beslut som nog inte ens självaste tennisoraklet Björn Hellberg, i sina vildaste fantasier hade kunnat förutse.

Något som inte har samma historiska dimension men som likväl skakar om tennissporten en smula (på ett positiv sätt), är ett inlägg på sociala medier signerat den hetlevrade australiensaren Nick Kyrgios. Genom sin spektakulära och temperamentsfulla spelstil (se ovan) har han vunnit många tennisfans sympatier de senaste åren. Men det har samtidigt inte varit utan kontroverser. Bråk med domare, heta ordväxlingar med motspelare och förolämpningar av åskådare har blivit vardag för 24-åringen från Canberra. Vid ett tillfälle fick det internationella tennisförbundet ITF nog av hans burdusa uppförande på banan och bötfällde honom på över en miljon(!) svenska kronor för det osportsliga beteendet.

https://www.youtube.com/watch?v=P0dKBZNzxog

Kombinationen av den gudabenådade talangen och den totala avsaknaden av gentlemannamässigt uppförande som annars blivit tennisen mantra, har lett till en bad boy-stämpel som osökt får en att dra en paralleller till Björn Borgs antagonist (även om de båda hade en mycket god vänskap utanför banan) – John McEnroe.

https://www.youtube.com/watch?v=Xea1KKEgOco

Men Kyrgios visar samtidigt att han även har andra, mer charmiga sidor. Inte minst nu under brinnande coronakris. I inlägget som publicerats på Instagram och som fått över 92 000 gilla-markeringar, erbjuder han sig personligen att leverera hem mat vid dörren till särskilt behövande.

”Snälla, gå inte och lägg er på tom mage. Var inte rädda eller generade över att skicka mig ett privat meddelande. Jag delar mer är gärna med mig av det jag har. Även om det bara handlar om ett paket nudlar, en brödlimpa eller mjölk. Jag kommer att lämna det vid dörren, utan att ställa några frågor.”

https://www.instagram.com/p/B-n_TkUpmFC/?utm_source=ig_web_copy_link

Inlägget fick snabbt positiv feedback, inom loppet av sju timmar hade 70 000 gillat inlägget och kommenterats 2 000 gånger. Det här är dock inte första gången Kyrgios erbjuder hjälp till utsatta människor i kristider. Under årets första Grands Slam-tävling, Australian Open, härjades landet av våldsamma skogsbränder som orsakade stor förödelse. Kyrgios tog då initiativ till att starta en insamlingskampanj, där han och andra spelare skänkte pengar till offren. För varje slaget servess skänktes en summa pengar. Själv donerade han 20 000 australiensiska dollar, vilket ungefär motsvarar 124´SEK.

Ett bevis på att Nick inte bara är en skitstövel ute på banan utan att han också är en person som verkligen bryr sig om sina medmänniskor. Något som helt klart förtjänar en applåd tycker Café. Bravo!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.