Hoppa till innehåll

Café besöker Mexikos nya matmekka – här är Tulums 13 bästa restauranger

En drink i Tulum i Mexiko, en strand i Tulum i Mexiko och en två kockar som lagar mat i Tulum i Mexiko
Anna Norström

När världens bästa restaurang – danska superkrogen Noma – öppnade pop up-krog i Tulum så fick den sömniga badorten en gastronomisk nytändning som gav ringar på vattnet. Café besöker strandparadiset
som blivit den nya foodie-destinationen

1. Moro

ourhabitas.com

Ett hett tips är att det går att boka in sig på hotellet Habitas restaurang Moro utan att stanna över natten. Här i köket jobbar man bara över öppen eld, med lokala råvaror men ett stråk av marockanska smaker. Kocken Horacio Dardano, före detta professionell saxofonist från Uruguay, har en fäbless för serrano-peppar och lima yucatea, en lokal limesort. Det smakar mycket och det finns många rätter att välja mellan.

2. Verdánt

verdant.mx

Verdánt är skolboksexemplet för hur en restaurang borde vara: med bara lokala råvaror och en filosofi som ger tillbaka till samhället, inte minst med det egna vatten­systemet. Det här är också en av Tulums snyggaste krogmiljöer, med en enorm trädgård där det kvällstid serveras en avsmakningsmeny med mycket grönt. Men trots ett vegorykte så lagas även kött och fisk här. Smakbilden är okomplicerad, här låter kocken Ben Coe råvarorna tala för sig själva. Vinerna är naturligt framställda, kombuchan hemgjord och det svassar en och annan liten katt mellan borden.

3. Mur Mur

murmurtulum.com

Mur Mur var en av de första restaurangerna på strandsidan som jobbade småskaligt – de hade till exempel naturvin före alla andra och arbetade bara med lokala producenter redan när de öppnade 2015. Rätterna är tänkta att delas. Över lag är smakbilden fräsch och lätt med inslag av melipona-honung och det aromatiska pepparbladet hoja santa. Vattenmelons-­ceviche och torkade betor och grillad kyckling är några favoriter. 

4. Arca

arcatulum.com

Mexikanske kocken José Luis Hinostra kom till Tulum via Noma och Köpenhamn. I dag är han en av de krögare som drivit stadens matscen framåt de senaste åren. Hinostras krog Arca är restaurangen alla snackar om i Tulum. Börja i baren med en Lost martini, smaksatt med kaktusväxten ”prickly pear” eller ta en tepache, jäst ananasdryck. Se till att vara minst fyra i sällskapet, på så vis får ni testa så mycket mat som möjligt. Missa för allt i världen inte räkorna i en gudalik sås. Det är helt okej att dricka cocktails till maten, faktum är att det rekommenderas.

5. Atila

atilatulum.com

Atila är Arcas busiga lillasyster. Maten är enklare men håller hög klass. Chione-­musslorna är ett måste, liksom flatbread med avokado och den egna charken. Men maten i all ära, det här är också Tulums enda renodlade naturvinsbar. Sommelieren Humberto navigerar utan att spilla minsta droppe bland Mexikos egna naturviner, nästan uteslutande från Baja California.

6. Nü

nutulum.com

En av årets mest omtalade restauranger. Kocken Cesar Castaneda har blivit utnämnd till en av Mexikos hetaste kockar. Maten är en mix av mexikansk mattradition och mayafolkets kök, lagat på lokala råvaror. Menyn har à la carte-upplägg med förrätt, huvudrätt, dessert och i baren skakas en alldeles utmärkt Mezcal margarita. Restaurangen i sig är mysig och dunkel, men som ofta på djungel­sidan blir det väldigt hett så ett tips är att ta med en solfjäder!

7. Mestixa

instagram.com/mestixatulum

Kocken Cara Davis lagar mat som förenar Mexiko och Asien, som grillat arranchera al pastor-kött på en bädd av ris med avokado och ankäggsgula (äggen kommer från hennes egna ankor). En galet god rätt. Även de friterade räkorna i salladsblad med en ponzusås på sidan etsar sig fast i smakminnet. Råvarorna är nästan uteslutande lokala och kocken odlar själv. Cara byter ut ett par rätter i veckan, så hit går det att komma ofta. Mestixa ligger i en korsning i Tulum stad men är helt klart värt en resa upp från beachen hit.

8. Casa Malca

casamalca.com

Casa Malca är Tulums mest spektakulära hotell och sägs ha varit knarkkungen Pablo Escobars gömställe. I dag är huvudbyggnaden restaurerad, och ägaren, konsthandlaren Lio Malca, har proppat stället med spektakulära objekt. Rumspriserna är i högsta laget så boka i stället lunch på hotellets strandrestaurang Head of a Mad Man och passa på att göra det i en solbädd på den största – och mest välkrattade – hotellbeachen. Ta in en rad smårätter som guacamole och ceviche och dela. Margaritan går heller inte av för hackor.

9. Freddie’s Tacos Streetfood 

Fråga efter Freddie’s Tacos eller leta efter en streetfoodvagn där kockarna har blå t-shirts. Eller ännu hellre: Utgå från Mestixas uteservering och de är parkerade ungefär mitt på andra sidan gatan. Det här är tacosarna alla snackar om: med revbensspjäll, och för den vågade: med inälvor. De öppnar först till kvällen och inte sällan är det en kö framför. 

10. Honorio

facebook.com/taqueriahonorio

Till Honorio kan man komma redan kl 6 på morgonen, för den som är vaken och hungrig då. Det går inte att boka bord i förväg, utan man kommer hit och anmäler sitt namn och väntar på att bli inropad. Här finns en kort och koncis meny och det är de tre eller fyra tacosarna du vill sikta in dig på. Stället stänger kl 15 – men kom inte för sent, då finns viss risk för att någon rätt tagit slut. 

11. Casa Jaguar

casajaguartulum.com

Casa Jaguar är cocktailstället med strandens snyggaste klientel. Stället är känt för sina välsmakande cocktails, inte minst de med bas av tequila eller mezcal. Casa Jaguar har flera olika barer och dansgolv, ett tips är att ju längre in du tar dig, desto mindre kö är det för att få beställa. 

12. Itzik

itziktulum.com

Detta måste vara Tulums mysigaste re­­staurang! På kvällen tänds lyktor och en spellista med schamaniska toner sätts på play. Vägg-i-vägg med nämnda Nü så är det här en mer casual restaurang där Mexiko möter smaker från Mellanöstern med hummus, baba ghanoush och falafel och sedan en köttbit eller grillad fisk till huvudrätt. Hit kommer många par för en romantisk middag.

13. Raw Love

instagram.com/rawlovetulum

Ett veganskt kafé som startades av ett par som kom hit på semester och blev kvar. Orginalkaféet ligger gömt inne på strandklubben Ahaus område och det finns numera även en Raw Love-kiosk direkt på stranden och ett kafé i stan. Här dricker man en grön smoothie, äter dressade zucchini-nudlar eller en avokado-toast.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.