Hoppa till innehåll

Minskad stress och 5 andra anledningar att skaffa gröna växter

Gröna växter.
Therese Ahlström

Gröna växter är inte bara vackra att titta på. Det finns flera anledningar att låta gröna växter få mycket utrymme i inredningen.

1. Förbättrar vårt psykiska mående

Att ha mycket gröna växter får oss att må bättre – det höjer trivseln, är avstressande, höjer trivseln och främjar social gemenskap visar forskning.

2. Minskar stress

Studier från Kina och Japan visar att gröna växter leder till lägre blodtryck och minskad kortisolmängd.

3. Förbättrar inomhusmiljön

Huvudvärk, torr hud och irriterade ögon kan vara ett resultat av torr och dålig inomhusluft. Detta kan minskas genom att ta in fler gröna växter inomhus. Växter motverkar nämligen torr och syrefattig luft. Ju mer vatten en växt behöver desto bättre är den på att tillföra fukt i luften. Större växter är allra bäst för att syresätta inomhusluften. Hortensia och Azaela är två bra exempel.

Gröna växter i ett hem.
Foto: Getty Images

4. Får oss att vilja vara mer i naturen

Studier visar att gröna växter får oss att vilja vistas mer i naturen – vilket har många hälsoeffekter.

5. Renar inomhusluften

Vissa gröna växter kan absorbera giftiga partiklar ur luften, som formaldehyd. Gröna växter kan även minska ämnen som aceton, ammoniak, bensen, toluen och xylen i luften inomhus. Det är dock viktigt att ändå vädra mycket för att rena luften ordentligt.

6. Förbättrar sömnen

Det finns många anledningar att inreda med växter i sovrummet! Förutom växter med luftrenande egenskaper finns det växter som kan få oss att slappna av bättre. Lavendel är lugnande och studier har visat att den kan minska stressnivåerna i kroppen och få oss att sova bättre. Aloe Vera är en annan superväxt för sovrummet – den avsöndrar syre och absorberar koldioxid under natten.

Källa: Blomsterfrämjandet

Artikeln publicerades först på Cafés syskonsajt Hus & Hem.

Credits
Foto: Plantagen:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.