Sömnen är ständigt aktuell som ett nödvändigt ont eller nödvändigt gott i livet beroende på vilken relation du har till det livsnödvändiga behovet. De senaste åren har alltfler konstaterats lida av sömnsvårigheter där de vanligaste problemen handlar om insomning och för tidigt uppvaknande utan att kunna somna om. Enligt en undersökning från Folkhälsomyndigheten från 2020 lider så många som 4 av 10 svenskar av sömnproblem.
Pandemin har även inneburit en försämrad sömnkvalitet för en majoritet. Trots att många jobbar hemifrån och därmed får möjlighet till en extra ”gratistimme” sömn pekar studier mot att stressen och oron pandemin ofrånkomligen skapat gör sömnkvalitén lidande, skriver SVT.
Att för lite sömn och dålig sömnkvalitet skapar oro, stress och gör vardagen mer svårhanterlig vet alla med sömnproblem – och långvariga sömnproblem ökar även risken för att drabbas av depression. I vår jakt på att sova bättre tar vi till det mesta: sömnstatistikappar som Sleep Cycle, mindfullness-övningar, sömntabletter och de senaste årens trendande, och Börje Salming-förknippade, tyngdtäcket är alla exempel på metoder och verktyg vi tar till i hopp om förbättrad sömn.
Men hur ser sömnframtiden ut för oss om sisådär 14 år? Enligt Verena Senn, sömnexpert och neuroforskare på Emma – The Sleep Company, befinner vi oss just nu i början på en sömnrevolution. I framtiden kommer bland annat vi ta ännu mer hjälp av teknologiska sömnhjälpmedel, så kallade sleep tech-produkter. Så här ser hennes sömnspådom ut för 2035.
Så kommer vi sova 2035 – enligt sömnforskaren
1. Individuella hjälpmedel för din sömn
Många appar erbjuder idag sömnmätningar och generella tips, men där finns det stora utmaningar i att försöka utläsa vad som är viktigt för en god natts sömn på individnivå. I framtiden kommer apparna att vara speciellt framtagna för att kunna svara på detta. Samt hjälpa till att prioritera sömn och skapa vanor som passar det enskilda sömnbehovet.
2. Tillbaka till framtiden – med hjälp av solen
Verena Senn tror att framtiden tar oss tillbaka till hur vi sov förr, med hjälp av solen. Fast nu i form av lampor som hjälper receptorerna i våra ögon att skicka signaler till hjärnan. I dagens moderna samhälle har vi tappat bort kunskapen av hur viktigt dagsljus är för vårt mående men också för vår sömn. 2035 har alla sin egen soluppgång i sovrummet i form av en lampa som hjälper oss att både vakna och somna. Studier har visat att för mycket av fel ljus vid fel tidpunkter, har stor inverkan på vår sömnrytm.
3. Sömn kommer att ordineras för att fler ska må bättre
I framtiden ser Senn att framsteg inom sömnforskning och produktutveckling får bredare tillämpningsområden. Vid behandling av både psykiska och fysiska medicinska tillstånd kan till exempel Sleep Tech-produkter bidra till att fler mår bättre. Framtiden för många Sleep Tech-produkter är redan här. Det som är viktigt är att utbilda människor om alla dessa möjligheter och fördelarna med att sova mer, eller närmare bestämt, sova bättre.
4. Sov med AI
Redan nu har artificiell intelligens blivit en del av sömnforskningen med målet att vi ska sova bättre. Men i framtiden har AI ännu större inverkan på våra sömnmönster. Med hjälp av AI förändras förutsättningar för en god natts sömn. Redan nu finns tekniken med sensor som gör att madrassen anpassar sig efter hur du rör dig i sömnen. Sömnteknologi finns även för att reglera temperaturen medan vi sover.