4 vanliga misstag som förstör din champagne

De flesta av oss sparar våra skumpaflaskor för ett effektfullt popp vid tolvslaget – men det är egentligen det dummaste du kan göra med en fin flaska champagne!

Mikaela Råberg  |  Publicerad 2016-12-29 15:45  |  Lästid: 2 minuter

Sverige importerade bubbel för 739 miljoner kronor 2014, det är en ökning med 504 miljoner kronor sedan 2004, enligt Statistiska centralbyrån, och mer lär det ha blivit även de senaste åren. Trots vårt växande intresse för mousserad dryck är det många som inte har en aning om hur och när vi bör dricka. Så vi reder ut det åt dig!

Middag med vin, förfest med cider och öl och slutligen en kyld och dyr flaska skumpa att skåla med utomhus – så ser det ofta ut när vi svenskar firar nyår. Det finns dock fördelar med att poppa champagneflaskan tidigt under kvällen och experter menar till och med att vi får ut mest av vår bubbliga dryck om vi korkar upp redan på morgonen.

Därför bör du inte vänta med champagnen till midnatt:

1. Munnen hinner bli ofräsch

Många gör misstaget att spara det bästa och dyraste till sist, men faktum är att du vinner mycket på att göra precis tvärtom. Ju tidigare på dagen desto fräschare är du i munnen – på så vis kan du också känna de goda smakerna i din dyra champagne.

2. Minusgrader förstör smakerna

Välkyld dryck i all ära, men när det kommer till champagne bör den inte vara för kall. Enligt Systembolaget är den perfekta serveringstemperaturen mellan 6 och 8 grader. Att låta flaskan stå på kylning utomhus – inte sällan i flera minusgrader – från eftermiddag och ända fram till tolvslaget kan därför vara förödande för smaken.

3. Smaklökarna är körda vid tolvslaget

Efter smakrik nyårsmat, med olika måltidsdrycker till, har dina smaklökar fått sitt. Att då förtära en dyr skumpa framåt småtimmarna är allt annat än idealiskt om du vill få ut så mycket som möjligt av din champagne.

4. Champagne är perfekt till nyårsmaten

Ett glas bubbel på förminglet ser vi ofta, medan champagne som måltidsdryck är desto mer sällsynt. Egentligen finns det ingen anledning till att begränsa sig och experter menar att skumpa passar till all slags mat. Nyårsklassiker som skaldjur och kötträtter fungerar utmärkt med champagne, likaså söta desserter, och självklart, klassikern jordgubbar och champagne.

Den enkla lösningen är så klart att dricka dina fina champagne tidigare under kvällen, och använda en ”fulare” cava eller prosecco till tolvslaget.

Gott nytt år!

Läs också hur du bäst öppnar du en flaska champagne!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-01-02 11:57