Annons

Därför bör du dricka nyårsskumpan redan på morgonen

Vi är många som sparar det bästa till sist när det kommer till nyårsdrycken och inte sällan väntar vi ända till tolvslaget med att korka upp finchampagnen. Men det finns anledning att rucka på rutinen.

Mikaela Råberg

Foto: Everything Liquid

I fjol importerade Sverige bubbel för 739 miljoner kronor, det är en ökning med 504 miljoner kronor sedan 2004, enligt Statistiska centralbyrån. Trots vårt växande intresse för mousserande drycker är det många som inte har en aning om hur och när vi bör dricka.

Annons

Middag med vin, förfest med cider eller öl och slutligen en kyld och dyr flaska skumpa att skåla med utomhus – så ser det ofta ut när vi svenskar firar nyår.

Gilla Cafe.se på Facebook

Det finns dock fördelar med att poppa champagneflaskan tidigt under kvällen och experter menar till och med att vi får ut mest av vår bubbliga dryck om vi korkar upp redan på morgonen.

Därför bör du inte vänta med champagnen till midnatt:

1. Munnen hinner bli ofräsch

Många gör misstaget att spara det bästa och dyraste till sist, men faktum är att du vinner mycket på att göra precis tvärtom. Ju tidigare på dagen desto fräschare är du i munnen och på så vis får du ut mer av de aromer en välgjord champagne erbjuder. Varför inte inleda dagen med ett bubblande glas? Eller avnjut det medan du svirar om inför kvällen.

2. Minusgrader förstör smakerna

Välkyld dryck i all ära, men när det kommer till champagne bör den inte vara för kall. Enligt Systembolaget är den perfekta serveringstemperaturen mellan 6 och 8 grader. Att låta flaskan stå på kylning utomhus – inte sällan i flera minusgrader – från eftermiddag och ända fram till tolvslaget kan därför vara förödande för smaken.

3. Smaklökarna får nog

Efter smakrik nyårsmat – med olika måltidsdrycker till – har dina smaklökar fått sitt. Att då förtära en dyr skumpa framåt småtimmarna är allt annat än idealt om du vill få ut så mycket som möjligt av din champagne.

4. Skumpa är en utsökt måltidsdryck

Ett glas bubbel på förminglet ser vi ofta medan champagne som måltidsdryck är desto mer sällsynt. Egentligen finns det ingen anledning till att begränsa sig och experter menar att skumpa passar till all slags mat. Nyårsklassiker som skaldjur och kötträtter fungerar utmärkt med champagne, likaså söta desserter – och självklart – klassikern jordgubbar och champagne.

Relaterad läsning från Café:

Sätt guldkant på nyåret med glittrig champagne >

Så här bygger du ett champagnetorn på nyår >

Annons

Dela (502)
Tweeta

Annons


Laddar