Skip to content

Har du svårt att släppa mobilen? Då kanske du lider av FOMO

Joel Linde

Hur ofta kollar du på mobilen för att se så att du inte missar något? Svaret är i snitt var femte minut, och det är ett beteende som kan föda stark ångest.

Det säger hjärnforskaren Katarina Gospic, som har forskat mycket på mobilens betydelse, och det är svårt att inte känna igen sig i hennes analyser.

– Jag brukar likna mobilen vid en godisskål, lika svårt som det är att bara ta en godisbit på fredagsmyset lika svårt är det att låta bli mobilen, säger hon i en intervju med Sveriges radio.

Katarina Gospic förklarar att mobilen stjäl väldigt mycket av vår uppmärksamhet, och tar fokus från det vi egentligen håller på med. Och eftersom vår hjärna gillar snabba belöningar är det svårt att sluta.

– Det som händer i hjärnan när vi till exempel får ett sms eller någon gillar något på Facebook, är att det aktiveras en belöningsstruktur och då får vi en snabb belönsngsdusch och vi känner att vi vill ha det igen och igen.

I värsta fall kan beteendet framkalla ett slags social ångest som kallas för FOMO, eller fear of missing out. Det blir alltså en tvångsmässig oro över att missa en ny upplevelse. Beteendet har blivit starkt förknippat med smarta telefoner eftersom de öppnar så många dörrar för oss.

När vi väl vant oss vid att matas med “belöningar” är det svårt att sluta tänka på vad som händer i mobilen. Det betyder att vi har svårt att fokusera även när vi inte använder den.

Undersökningar visar till exempel att vi fokuserar sämre på våra uppgifter så fort mobiler ligger synligt framme, även om de inte används, säger effektivitetskonsulten Petra Brask.

– Vissa är rädda för att de ska uppfattas som otrevliga om de inte svarar snabbt när någon skriver, eller att de ska missa något roligt eller viktigt som händer någon annanstans.

Ur ett psykologiskt perspektiv kan FOMO delvis förklaras med att vi inte alltid mår bra av många valmöjligheter. Ju fler vi har, desto svårare är det för oss att acceptera valet vi gör och vara nöjda med det, vilket psykologen Barry Schwartz kallade för The paradox of choice.

Vår mobil symboliserar i detta fall de oändliga valmöjligheterna, och det du gör just nu är ditt val. Men tänk om det händer något roligare i mobilen?

Petra Brask ger här sina tre bästa tips till dig som kanske känner att du skulle behöva lite hjälp med att slita dig från mobilen, eller som är konstant orolig över att det kanske händer roligare saker just där du inte är.

Fomo-mobilberoende-johan-hedberg

1. Porta telefonen

Telefonen behöver inte vara med överallt. Flera av dem som Petra har hjälpt effektivisera sina liv beskriver en otrolig lättnad över att lägga bort mobilen när de till exempel äter och sover. En deltagare skriver:

”Tidigare sträckte jag mig efter min smartphone så fort jag vaknade och scannade igenom hur det var med resten av världen, istället för att vara närvarande med mig själv och min familj.”

2. Tro inte på allt du ser

Bara för att alla bilder du ser i ditt flöde ger sken av en perfekt tillvaro betyder det inte att det är så. Alla har problem, svackor och sorger, men det väljer vi inte att visa upp. Var medveten om det, och tro inte att alla andra har det bättre. För så är det inte.

3. Var tacksam

Vad innebär det egentligen att leva i nuet? Bland annat att lära sig fokusera på det man faktiskt har och det man faktiskt gör, i stället för att fantisera och drömma om hur det skulle kunna vara eller hur någon annan kanske har det.

– Stanna upp och var tacksam för det du har. När vi är tacksamma över något, skiftar vi fokus från bristtänkande till överflödstänkande. Det är en riktig humörhöjare, säger Petra Brask.

Läs även: Får du hemska tankar ibland? Här är anledningen

Credits
Illustration: Johan Hedberg

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.