Hoppa till innehåll

16 slarvfel som förstör killens outfit – enligt kvinnorna på ELLE

Joel Linde

Gör en insats för att eliminera slarvfelen som kan sänka en hel outfit.

Visst, vi klär oss för oss själva, för att känna oss snygga och bekväma i det vi bär. Dock hade nog de flesta varit lögnare om vi sa att vi inte bryr oss om andras åsikter också.

Vi blottade därför strupen och tog ett snack med våra goda vänner på Elle för att ta reda på vilka slarvfel de oftast noterar bland killar och sättet vi klär oss. Med i panelen sitter Nina Oja, Josephine Aune, Lisa Arnell, Sofia Börjesson och Johanna Lejon.

– Underskatta inte vikten av de små detaljerna, som accessoarer. Hur snygg outfit du än har så dras den genast ner om detaljerna inte hänger med, säger Elles moderedaktör Josephine Aune.

Vi vill återigen poängtera att vi alltså bett om dessa åsikter…

1. Korta strumpor på vintern

Att blotta ankeln i ett par låga skor är mer regel än undantag i Sverige – på våren och sommaren. En blek hudbit mellan kängorna – eller dina sneakers för den delen – och jeansen på vintern ser väldigt ogenomtänkt ut. Kallt ute = långa strumpor.

2. Chinos på vintern

Samma sak här:

– Klä dig efter väder, som pedagogerna på förskolan säger.

3. För kort skjorta

En för kort skjorta är knappt bättre än inget. Den bör direkt ses som ute ut matchen. Diskad. Borta.

– Vem har shoppat åt dig? Mamma? Som inte uppfattat att du gått vidare från centilong? Är du osäker på storlek så ta den större – en skräddare kan hjälpa dig att få plagget att sitta bra för en hundring.

4. För långa byxor

Ett par snygga byxor är inte snygga om de inte sitter snyggt. Och de sitter inte snyggt om de är för långa och lägger sig över skorna som en damask. Lägg upp dem hos en skräddare eller direkt i butik om det går. Det är inte en onödig detalj, det är halva grejen.

4. Packade fickor

Klart att fickorna ska användas, men har du så mycket prylar att de bildar en bergskedja över låret är det läge att fundera ut en plan b. Kanske banta ner nyckelknippan, använda jackfickan eller en väska?

5. Fulhål i jeansen

Det är skillnad på finhål och fulhål i jeansen. Finhål är noga uttänkta och placerade just på rätt plats av en designer. Fulhål bildas av cykelsadlar, snusdosor, plånböcker och mobiler efter år av användning och signalerar mest att byxorna är väldigt gamla. Låt en skräddare sy över hålen eller förpassa jeansen till historien.

6. Äcklig gammal t-shirt

Det är lätt att tänka att man kan komma undan med en gammal urtvättad t-shirt med missfärgningar i armhålorna, och ofta stämmer det nog. Men var så säker, dagen du faller blir fallet hårt.

7. För tighta byxor

Många är förespråkare av slim fit-byxor. Vi tar däremot å det starkaste avstånd från slim så-in-i-helvete fit, då det skapar en relief över skrevet som likt en strålkastare blir omöjlig att slita blicken från.

– Hemskt. Allt jag tänker på när jag träffar en kille/man med för tajta byxor är ”hur får penisen plats?”. Allt jag vill fråga är ”hur mår du, är du plågad?”. Jag kan inte fokusera på något annat. För tajta byxor är därmed outhärdligt för mig. Och förmodligen för duden i fråga.

8. Skjorta som är längre än blazern

Klart man kan ha utsläppt skjorta innanför en blazer, men den får inte vara längre än blazern.

9. Fraktsöm kvar på rocken

Många rockar har korsformade stygn som håller ihop slitsarna i ryggen. De ska BORT. De är endast till för att hålla slitsarna på plats när rocken fraktas.

10. Etiketten kvar på kavajen

Vissa kavajer har en etikett på ärmen när de hänger i butik. De är till för att du enkelt ska se vilket märke det är och ska alltså BORT så fort du köpt kavajen.

Läs mer om sömmar du bör sprätta på din nya kavaj och rock här.

11. Reklamparaplyet

Ett paraply är också en accessoar. Slarva inte bort möjligheten att göra ett hel och ren-intryck genom att gå runt som en reklampelare med ett sladdrigt paraply som du snodde från en taxi för tre år sen.

12. Luddiga kläder

Om det ser ut som att du har brottats med en alpacka i din rock är den inte längre lämplig att använda. Borsta av den, använd en roller – men använd inte noppriga, luddiga och håriga kläder.

13. Risiga kalsonger

Samma sak här som med en risig t-shirt – när det väl avslöjas är du rökt.

– Risiga underkläder förstör, hur mycket du än försöker dölja dem med en slick look. Sticker det fram några noppriga kalsonger från ett överskottsbolag upplevs hela du som nopprig – trots Biblioteksgatan-skal.

14. Plösarna utanpå byxbenet

– Ser ut som du är 5 år och är på väg till lekplatsen, glömt zippa jeansgylfen och struntar i hur byxorna sitter. Ej bra.

15. För uppknäppt

Uppknäppta och djupt urringade tröjor och skjortor är en hårdelare – förlåt – vattendelare. I vår gallup går det dock fetbort.

– Okej. Kul. Du har brösthår. Men ja, nu ringde J.Lo från Grammys 2000 och ville ha tillbaka sin urringning.

16. Gamla skateskärp

Även om de fortfarande håller och fortfarande är lika smidiga att dra på sig är det dags att lämna den gamla livremmen och köpa ett vuxenskärp nu, för de håller liksom inte rent stilmässigt längre.

Fler modetips från Elle:

5 skomisstag alla killar ska se upp med – enligt tjejerna på Elle

8 modedetaljer på killar som tjejerna på Elle älskar

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.