Det var många som höjde på ögonbrynen när de scrollade igenom sina sociala flöden under helgen. Plötsligt dök nämligen en väldigt märklig annons upp från Moderaterna i Stockholms stad och län. Eller var det en meme?
Hur som helst: vi möttes av ett bildmontage där partiledaren Ulf Kristersson (M) har tagit Beyoncés plats i täten, tillsammans med sångerskans feministiska textrad: ”Who run the world?”. Ovanför bilden finns även uppmaningen: ”Rösta på team Ulf” följt av en bicepemoji.
Många ställde sig genast frågande. Vad är det som händer? Vad betyder det? Är det ett skämt? Har någon hackat Nya Moderaternas Facebook? För det här kan väl inte vara på riktigt?
Jo, det kan det.
Kommentarsfältet under den sponsrade Beyulfé-annonsen växte i 220 spaltkilometer i timmen. Många undrade om det ens är lagligt att använda sig av en känd artist i valkampanjen utan att be om lov? Och menar Nya Moderaterna att det är vita medelålders män från överklassen som ”run the world”? Är detta ett erkännande av patriarkatet?
Vad? Menar? Dom?
Så här skriver några av kritikerna på Facebook:
Vi ringde upp kommunikationschefen Mattias Thorsson på Moderaterna i Stockholms stad och län för att få svar. För frågorna var som sagt många.
Berätta. Hur gick det till när annonsen togs fram?
– I ärlighetens namn så gjordes den här på digitala avdelningen som en rolig grej. Det var ingen stor annons eller så, bara en av många. Syftet var att väcka ett leende, den är ju uppenbart humoristisk. Det finns inget djupare syfte än så.
Men hur är det meningen att man ska tolka den? Vad betyder den?
– Man ska nog inte försöka tolka den alls faktiskt. Det var bara ett sätt att försöka vara rolig, och många har också uppskattat annonsen. Den är ett skämt, en rätt oskyldig grej faktiskt. Men sedan finns det också väldigt många som tolkar in mycket felaktigt i den, och det ska man inte göra.
Ja, många tolkar in saker i den. Kan du förstå kritiken?
– Ja, vi tar naturligtvis alltid till oss av synpunkter. Men så här: om man vill kan man syssla med ”medvetet missförstånd”, och då försöker man tolka in allt möjligt i allt möjligt. Antingen tyckte man att det var kul eller så tyckte man inte det – nu går vi vidare.
Ja, alldeles strax. Men först: många undrar om det är lagligt att använda sig av en känd artist i sin valkampanj utan att be om lov. Hur ser ni på det?
– Det handlar om olika aspekter. Det finns en skillnad mellan politisk reklam och kommersiell reklam. Och det här faller inom ramen för satir. Ulf är väldigt cool, men vi tror inte på fullt allvar att han hänger med Beyoncé – du får gärna citera mig på det. Det här är ett uppenbart satiriskt montage, och då är det andra regler som gäller. Men det är klart man ska var försiktig!
Hur ser ni på kritiken att ni ställer en vit medelålders man framför en svart kvinna och använder en feministiskt kampsång när er partiledare inte kallar sig för feminist?
– Vi tänkte som sagt inte utifrån de perspektiven. Vi tycker ju också om sången och Beyoncé, och vi spelade den flitigt när vi gick i Pride-tåget med Anna Kinberg Batra. Jag tolkar Ulf som en person som jobbar hårt för jämställdheten, och det rimmar väl med låten.
Så här efter stormen, hur ser ni på annonsen?
– Jag tycker fortfarande att den var ganska kul. Humoristisk. Jag hoppas att ingen tar illa vid sig, vi är mitt i en politisk kampanj och tonläget är hätskt. Se det här som bra humor eller dålig humor, men fokusera hellre på viktigare politiska frågor. Bland annat att kvinnor ska kunna känna sig trygga. Det rimmar väl med Ulf Kristersson och Moderaterna.
Ångrar ni annonsen?
– Nej, vi ångrar den inte.
Den som närläser kommentarsfältet ser att folk har försökt höra av sig till Beyoncé och hennes skivbolag för att göra henne uppmärksam på hur hennes låt och bild används i den svenska – och borgerliga – valkampanjen. Vi lovar att rapportera vidare om Beyoncé bestämmer sig för att stämma.
Artikeln publicerades först på Baaam.