Hoppa till innehåll

Alliansen sjunger på sista versen – 5 stunder vi aldrig får tillbaka

Markus Thörnhammar

Den politiska kraft vi känner som Alliansen ser av allt att döma ut att gå i graven i och med den svenska parlamentarismens kräftgång. Café tar en tripp längs minnenas allé.

Uppdatering: Vila i frid (på riktigt), Alliansen.

Samarbetet mellan Sveriges fyra borgerliga partier var till en början något av en framgångssaga. Efter att Alliansen bildats 2004 tog de en övertygande seger i riksdagsvalet 2006 – ett maktskifte som markerade slutet på Göran Perssons tid som statsminister (mannen som de senaste åren kanske varit mest omtalad för sin legendariska Helmut Kohl-äter-smör-anekdot). Men efter Fredrik Reinfeldts glansdagar har Alliansen tillbringat den senaste mandatperioden i opposition för att nu, i och med det kaos som för tillfället utgör svensk politik, se ut att duka under helt.

Detta då det nu står klart att det blir M och KD som ska försöka bilda regering i och med onsdagens omröstning i riksdagen – med L och C emot sig. Oavsett vad man tycker om politiken så förtjänar Alliansen en minnesruna.

Här är 5 stunder med Alliansen vi aldrig får tillbaka

1. Uppsluppen stämning på kickoff

Entusiastiskt handklappande. En övertänd medelålders man som eldar på en unisont klädd folkmassa. September med Earth Wind and Fire i högtalarna. Är det ett aerobicspass?  Nej, det är Alliansens kickoff 2014.

https://www.youtube.com/watch?v=Lz2_Fvqmi0I

2. Alliansen kallar sig själva för as

Att Alliansen haft många och högljudda politiska motståndare råder det inget tvivel om. Men det slitna uttrycket ”man är sin egen värsta fiende” aktualiserades 2014 då en grafisk fadäs spelade allehanda twitter-humorister i händerna.

3. Ebba Busch Thor i Så ska det låta

En partiledare i ett riksdagsparti rockar loss i familjeunderhållning på bästa sändningstid. En kristdemokrat river av Timbuktus Det löser sej som avhandlar ämnet abort. Inga konstigheter.

https://www.youtube.com/watch?v=NxxDuXIRhtg

4. Cringe på tak

Annie Lööf, Anna Kinberg Batra och Jan Björklund hälsar Ebba Busch Thor välkommen till Alliansen med en leverans och inlevelse som får prinssan Madeleines ”tihi” att framstå som naturligt.

5. Maud Olofssons beef med Göran Persson

Den gamla centerpartiledaren Maud Olofsson, i vars hem Alliansen för övrigt föddes under gemytliga former, hade en dokumenterat spänd relation med Göran Persson, något som framgår med all önskvärd tydlighet i SVT:s numera klassiska dokumentär Ordförande Persson.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.