Hoppa till innehåll

Annie Lööf: ”Jag biter på naglarna så fort jag inte har nagellack.”

Sofia Börjesson

Centerpartiets partiledare Annie Lööf är laktosintolerant och biter på naglarna – och Kent-låten ”Utan dina andetag” har en speciell plats i hennes hjärta. Här är 20 viktigt oviktiga frågor och svar med Annie Lööf.

Nu är det inte långt kvar till riksdagsvalet den 9 september. Partiledardebatterna är i full gång, och det pratas om ämnen som lag och ordning, invandring och sjukvård. Men var hittar vi information om partiledarnas favoritpoddar, dyraste plagg och när de senast var onyktra?

Här, förstås.

Vi har skickat samma frågor till alla partiledare och fått svar på sådant som är viktigt oviktigt. Centerpartiets partiledare Annie Lööf kan till exempel filmen Notting Hill utantill, undviker laktos och har tidigare jobbat som barista.

20 helt random frågor till Annie Lööf (C)

Vilken är din favoritpodd?

Det politiska spelet. Men jag lyssnar också på exempelvis Hannah och Amanda, P3 dokumentär och Träningspodden.

Vilken är din bästa tv-serie?

The Crown.

Vilken är din favoritfilm?

– Jag gillar att titta på filmer, jag har till exempel sett Notting Hill med Hugh Grant hur många gånger som helst, nästan så att jag kan den utantill. Men de filmer som fortfarande gör intryck på mig är Döda poeters sällskap och Forrest Gump.

Vilken låt lyssnar du mest på just nu?

– Something new med Axwell och Ingrosso. Det är min pepplåt som jag gärna går upp till under tal.

Vad står det i ditt senast skickade sms?

– Jag är ju ofta på resande fot så det sista är till min man Calle: ”Hoppas att Ester sover gott. Jag älskar dig!” Och några väl valda emojis.

Vilket är det dyrast plagget du har i garderoben?

– Alla mina Nobelklänningar. Mina två senaste är från svenska Frida Jonsvens. Prislappen ligger på samma som för en bättre frack.

Hur tränar du?

– Löpning i skogen, och någon gång i veckan tidiga morgonpass på gymmet före jobbet.

Vart åker du helst på semester?

– Solsemester med familjen, just nu är det mycket uppskattat med Lollo och Bernie för min 2,5-åring, då blir ju föräldrarna också glada. Jag gillar också skidsemester, inte minst i svenska fjällen och då är ju Valle favoriten.

När var du senast onykter?

– Onykter var länge sedan, men ett glas vin till en god middag dricker jag gärna.

Vilken är din paradrätt?

– Allt grillat – grönsaker, fisk, kött.

Vilket är det senaste livsmedlet du slutade med?

– För några år sedan fick jag sluta med laktosprodukter, så jag dricker och äter laktosfritt, men annars äter jag allt.

Berätta om din största musikupplevelse?

– Många som har varit bra, men Coldplay på Stockholms stadion 2012 bjöd på en extra bra stämning. Kents låt Utan dina andetag sjöngs på vårt bröllop och den låten är så otroligt vacker och har en speciell plats i mitt hjärta.

Hur ser din hudvårdsrutin ut?

– Jag har nog ingen fast hudvårdsrutin förutom rengöring, dag- och nattcremer och ansiktsmasker för återfuktning. Jag gillar svenska entreprenörer, så mitt badrumsskåp är fullt med produkter från till exempel Löwengrip, Daisy Grace, Emma S med flera. Jag gillar att variera och testa olika så det gör också att rutinen ser olika ut.

Vad är det sista du gör i sängen innan du ska somna?

– Jag läser alltid morgontidningarna (som släpps redan på kvällen) innan jag ska sova, på så sätt är jag redo att ta mig an morgondagen.

Vad dricker du helst?

– Kaffe! Vad många inte vet är att jag faktiskt jobbat en kort period som barista, och än sitter takterna i för att göra en bra cappuccino eller latte, bara att det nu för tiden tar lite längre tid.

Ord du använder för mycket?

– ”Kul” är ett ord som jag använder mycket. Men det är tur att det är det ordvalet och inte ”roligt” eftersom min småländska gör att det låter just rätt ”kul” när jag uttalar det.

Har du någon ovana som du skulle vilja bryta?

– Jag har bitit på naglarna. Det är därför jag alltid har mina naglar målade, för då biter jag inte. Men så fort de inte har nagellack så kommer ovanan fram.

Vad gör du för att slappna av?

– Löprundor eller promenader i skogen! Vi spenderade mycket tid i skogen när jag var liten, jag brukar kalla den för min förskola, det är också där jag slappnar av och laddar batterierna som bäst.

Finns det någon fråga du inte håller med ditt parti om?

– Klart det har funnits saker som jag inte varit helt överens om med partiet, men eftersom att jag har varit partiledare under 7 år nu så har jag också kunnat påverka partiets politik i den riktning som jag tycker är rätt och riktig.

I Margaux Dietz valprogram Partitempen svarade Annie Lööf att hon vill att Centern ska bli vassare på internationell politik, reds. anm.

Vad har du för bakgrundsbild på mobilen?

– Min bakgrundsbild är på min dotter Ester på nyårsafton. Hon strålar av leende och har ett diadem där det står ”Happy New Year”. Hon ser så där busig och glad ut som hon är.

Vilken är din favoritpizza?

– Sprödbakad italiensk med parmaskinka, ruccola och pinjenötter.

Enkäten gjordes i slutet av april. Alla partiledare utom Stefan Löfvén ställde upp (angav tidsbrist som skäl), istället svarade Magdalena Andersson på Socialdemokraternas enkät.

Här är Cafés övriga politiska enkäter:

Gustav Fridolin: ”Jag vill förbjuda nazistisk organisering, men det vill inte mitt parti.”

Ebba Busch Thor: ”Jag badar isvak för att slappna av.”

Jan Björklund: ”Att grilla korv ute i naturen är maximal avslappning för mig.”

Jonas Sjöstedt: ”Det sista jag gör innan jag somnar är att pussa min fru.”

Magdalena Andersson: ”Att se Prince i Kalifornien 1985 var en häftig musikupplevelse.”

Jimmie Åkesson: ”Vi borde driva frågan om att sänka dansbandsmomsen hårdare.”

Ulf Kristersson: ”Sista Kent-konserten är min bästa musikupplevelse någonsin.”

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.