Hoppa till innehåll

Möt Leslie Tay – Sveriges bäst klädda man 2017

Tom Cehlin Magnusson

Sveriges bäst klädda man år 2017 är prisbelönad 
innan sitt debutalbum, ansiktet utåt för svensk 
r’n’b – och klär sig i morgondagens mode. 
Plats på scen: Leslie Tay.


Juryns motivering: Leslie Tay är Sveriges bäst klädda man år 2017 för att han genom 
hela sin person, sitt artisteri och klädstil representerar det nya och moderna. Hans garderob är lika vågad som välkurerad, och är ett perfekt exempel på vad hela modevärlden pratar om just nu: streetwears intåg på de allra mest snofsiga modevisningarna.

Med en färgglad och djärv blandning av lyx och budget visar han att mode inte behöver vara fullt av rigida regler och måsten. Leslie Tay visar att kläder och mode är något som kan tas på allvar, och samtidigt vara roligt och lustfyllt.


Rock, tröja och solglasögon, Our Legacy. Byxor, Très Bien. Skor, Eytys. Ring och halsband, privata. Hatt, Acne Studios Blå Konst. Foto: Anton Olin, Stylist: Emine Sander, Hår/Grooming: Sainabou 
Chune/Mika’s Looks, Fotoassistent: Rasmus 
Signeul Punsvik, Stylistassistent: Sara Möller.

Leslie Tay försöker lasta av två fetlagda Louis Vuitton-väskor på SJ-tåget samtidigt som vagnarna börjar rulla mot Västerås, med en nervält pappmugg från Starbucks till följd. Sångaren verkar obrydd över sitt utspillda kaffe när han sätter sig ner för att prata om det faktum att han är utsedd till Sveriges bäst klädda man innan han ens hunnit släppa sitt debutalbum.

Hur hanterar man sportfrågan ”hur känns det?” när ens stökiga uppväxt finns dokumenterad på film, ens låtar har hyllats av Drake-
producenter och ens klädstil nu utnämns
till Sveriges bästa? Oväntat ödmjukt visar
 sig vara svaret.

– Det känns otroligt roligt att få det här priset, jag är väldigt tacksam. Efter allt jag varit med om tidigare i mitt liv är det en fantastisk grej att få ett sådant här pris. Jag tänker ofta på vad jag drömde om när jag var yngre, och att få den här utmärkelsen betyder väldigt mycket, säger Leslie.

Han rättar till den keps han designat åt sig själv och sitt crew, med det japanska tecknet för ”dröm” broderat där fram.

Tröja och byxa, Acne Studios. 
Keps, di Stort x Youmeh. 
Halsband, privat. Foto: Anton Olin, Stylist: Emine Sander, Hår/Grooming: Sainabou 
Chune/Mika’s Looks, Fotoassistent: Rasmus 
Signeul Punsvik, Stylistassistent: Sara Möller.

Efter att jag fick reda på att jag fått det här priset har det ju varit press varje morgon

Leslie Tay är en del av det numera nedlagda hiphopkollektivet RMH, Respect My Hustle. De senaste åren har det det kreativa kollektivet fullkomligen dominerat svenska festivaler, nattklubbar och Spotify-listor, bara för att nyligen lämna med flaggan nedspikad på den absoluta toppen av den svenska musikscenen.

Silvana Imams benknäckar-rap, Erik Lundins ord-
ekvilibrism och Michel Didas ultraklistriga refränger har de senaste åren ekat högre än valfria multimiljonärer med gitarrer på fotbollsarenor. För att inte tala om Cherrie och Leslie Tay, som tillsammans har skapat en helt ny r’n’b-scen i Sverige, något som över huvud taget inte fanns för några år sedan. Tillsammans har de två samarbetat på Grammisbelönade album och EP:s, och spelat in Ingen annan rör mig som du, en cover som i nuläget har över fem miljoner spelningar på Spotify.

Under januaris modevecka i Stockholm var det mest omtalade inte någon visning, utan RMH-kollektivets modeplattform där unga modeskapare och streetwear-entusiaster samlades för att kolla på kläder, tillverka sina egna plagg, festa och diskutera modets framtid.

– Vi i RMH har influerat varandra på det sättet att man vill trumfa varandra hela tiden, när jag ser Silvana med ett par nya skor så kan jag tänka att nu måste jag komma tillbaka med något nytt, och tvärtom.

Snor ni plagg av varandra?

– Alla i gänget gillar ju snygga kläder, men det är inte som att vi lånar kläder av varandra, alla har sin egen stil.

För Leslie Tay har klädintresset alltid funnits där, men det är först på senare år, efter att ha bytt rapkarriären mot attitydstinn och känslosam r’n’b, som modebiten har blivit viktigare. Följer man honom på Instagram är det svårt att inte knockas av sångarens kaxiga stil. Statementplagg som vita skinnjackor och päls blandas med ultrahippa street-
wearmärken som Vetements, Palace och Fear of God. Hoodies, långärmade T-shirtar och kepsar i kulörta färger som kostar mer än en skräddarsydd kostym (och ofta innebär en ännu mer omständlig process än tre skräddarbesök för att lägga vantarna på).

– Jag vill bara klargöra att det inte är en riktig päls jag bär, så att jag inte får någon skit. Men jag bär gärna ett plagg som sticker ut lite extra om man ska vara med i tv eller så. Sedan tror jag att jag gillar att sticka ut. Men lika mycket som jag uppskattar uppmärksamhet, lika mycket kan jag ogilla det också. Jag går ju inte ner och handlar mjölk i päls.

Hur gör man för att bära upp sådana plagg om man inte är en hyllad sångare?

– Ett tips är att ha en outfit som består av basplagg, och att låta ett plagg sticka ut. Jag har ofta en basig outfit, men kombinerar gärna med ett statement-plagg som är mer vågat. Jag tror att det gör att det inte blir för skrikigt, även om det ibland kanske passar att ha en rosa jacka med en Vetements-
hoodie och verkligen sticka ut.

Hur växte ditt klädintresse fram, var du intresserad av mode under uppväxten?

– Jag har alltid gillat fina kläder, men jag tror att det är på senare tid som det har vuxit fram lite mer, framför allt i samband med att jag släppte min EP 2015. Jag minns att jag verkligen ville ha ett par Nike Cortez under mellanstadiet, det var jävligt inne att ha de skorna. Det var inte alltid så lätt att få tag i det man ville ha på den tiden, min mamma hade inte hur mycket pengar som helst att lägga på kläder. Men … man fixade det på ett eller annat sätt.

Jag bär gärna ett plagg som sticker ut lite extra om man ska vara med i tv eller så

Jacka, Très Bien. 
Skjorta, Our Legacy. 
Jeans, ADNYM Atelier. 
Skor, Timberland. Foto: Anton Olin, Stylist: Emine Sander, Hår/Grooming: Sainabou 
Chune/Mika’s Looks, Fotoassistent: Rasmus 
Signeul Punsvik, Stylistassistent: Sara Möller.

Leslies uppväxt skildras i doku
mentärfilmen Leslie – killen som kommer att glänsa från 2008. Regissören Stefan Berg följde då Leslie från att han var 14 år till hans nittonde födelsedag. Uppväxtens Seved, ett område Janne Josefsson kallade ”så nära laglöst land man kan komma” i Uppdrag Granskning för några år sedan, utgör fonden för en berättelse som förutom Leslie har en frånvarande far, en adhd
diagnos, pissprover och rättegångsförhandlingar i huvudrollerna. Leslies stökiga uppväxt har hjälpt honom att inte ta saker för givet:

– Om jag glömmer att vara tacksam, så tänker jag tillbaka på den tiden för att påminna mig själv. Mitt liv är inte så flashigt nu, men då var det väldigt mycket negativt runt mig – och inuti mig. Det var svårt att vara fjorton år och försöka föreställa mig hur mitt liv skulle vara vid 27, som jag är nu. Jag trodde inte att jag skulle nå till 27 år, jag trodde att jag skulle sitta inne iallafall. Det var svårt att se in i framtiden i den åldern. Men jag är glad för den tiden, det ger perspektiv.

Samma år som dokumentären om Leslie kom ut så släppte Kanye West 808s & Heartbreak, ett album som kom att bli epokgörande för hiphop-genren där han övergav rappandet för smärtsamt uppriktig sång om hjärtesorg och saknad. Året därpå slog Drake igenom med en lika översvallande cocktail av känslor. Helt plötsligt kunde rappare sjunga, sjunga om det som tidigare ansågs vara för töntigt.

– Rappare som Drake har gjort musiken bredare, det har gjort att man vågat bredda sin musikstil. Drake har aldrig varit en tuff kille, bara en väldigt skillad rappare. Kanye öppnade upp dörren för många också. Det gäller mode också faktiskt, i dag är det okej att blanda och göra vad man vill.

Precis på samma sätt som artister som
Kanye West och Drake förändrade hiphopens syn på vad som är tufft eller inte tufft så har de båda, i synnerhet Kanye West,
också varit högst bidragande till den modebild vi ser i dag. Gränserna mellan catwalk och gata är helt upplösta, det som kallas för streetwear har gått från att vara subkulturens och gatans mode, till att bli något lika 
självklart på modeveckorna som franska haute couture-plagg.

– Mode- och musikstilarna har blivit bredare, och jag och RMH har hittat en plats på musikscenen som inte fanns förut. Det är det urbana, nya och blandade som kommer nu. Popmusik låter inte som den gjorde förr, då var det Take on me med A-ha. Nu är pop något som Justin Biebers Sorry: musik med mycket olika influenser från hela världen. I Sverige bodde det ju bara svenskar förr, nu kommer det hit en massa olika kulturer, maträtter och klädstilar. Allt ändras, till det bättre tror jag i alla fall.

Jacka, ADNYM Atelier. Tröja, Très Bien. 
Byxor, Our Legacy. 
Ring och halsband, privata. Foto: Anton Olin, Stylist: Emine Sander, Hår/Grooming: Sainabou 
Chune/Mika’s Looks, Fotoassistent: Rasmus 
Signeul Punsvik, Stylistassistent: Sara Möller.

På ett hotellrum i Västerås som 
på mäklarsvenska skulle kallas ”subtilt monokromt”, och på vanlig svenska skulle kallas ”väldigt brunt” packar Leslie Tay upp inför spelningen. De två svarta Louis Vuitton-väskorna öppnas och prydligt vikta högar med färgglada kläder sorteras på dubbelsängen. En gul jacka från Official Gallery läggs bredvid en camofärgad jacka från DRKN. Svarta jeans i olika nyanser läggs på hög. Leslie plockar fram en tröja med omslaget till Nirvanas kultklassiker In Utero tryckt över hela bröstet.

Leslie Tays stil är ett perfekt exempel på de senaste årens sammansmältning av klassiskt lyxmode och streetwear. Att ha en Louis Vuitton-väska fullproppad med hoodtröjor med tryck är i dag inte ett apart inslag i modebilden, det är snarare normen. Bäst exemplifierat blev denna fusion av lyx och gata när nämnda Louis Vuitton i början av året samarbetade med ständigt tokhajpade skejtmärket Supreme, en av de mest omtalade modekollektionerna på åratal, alla kategorier.

Vad tror du om blandningen av lyx- och streetmode i dag?

– Det är fett men det känns som att mycket 
handlar om att folk försöker kapitalisera på varandra, Louis Vuitton vill ha Supremes coolhet och tvärtom. Det är en genväg till coolhet.

Har du något favoritplagg i garderoben?

– Jag har en jacka från Très Bien som det bara finns fyra stycken av i en ganska glansig, metallic-aktig färg. Folk frågar ofta var den är ifrån. Den sticker verkligen ut, så den försöker jag att inte ha på mig hela tiden.

Vad gillar du för märken?

– Rick Owens gillar jag, vissa av hans grejer kanske jag inte rockar själv, men det är kul att följa vad han gör ändå, även när det kommer ett par skor som ser helt knasiga ut.

Skor då?

– Jag gillar Givenchys sneakers, och skor från Balmain. Jag har väldigt många Nike-
sneakers också, massa Air Max-modeller. Jag bär bara sneakers, och försöker köpa sådana som passar till många olika outfits.

I dirigentlogen på Västerås konserthus sitter Leslie inför kvällens spelning och sjunger med i låtar av den moderna soulpionjären Teddy Riley och dricker te med honung. Med luvan uppfälld står han och tänjer på benen likt en boxare inför en titelmatch. Tittar sig i vad som bara kan beskrivas som en pojkrumsspegel för att se till att kvällens outfit funkar, samtidigt som han frågar var Vara ligger, turnéns sista hållplats.

Med tanke på din uppväxt och bakgrund, kan det kännas som en revansch att göra hyllad musik och bli utsedd till Sveriges bäst klädda man?

– På ett sätt så känns det som en revansch, men jag låter inte det ta för mycket av min uppmärksamhet. Jag har större mål än det här. Allting som jag har tagit mig igenom 
använder jag som inspiration och motivation.

Hur ska du leva upp till titeln som Sveriges bäst klädda man då?

– Varje dag efter att jag fick reda på att jag fått priset har det ju varit press varje morgon, haha. Innan har jag bara satt på mig kläder och gått utanför dörren, nu måste jag försöka bevisa att ni gjorde rätt som gav mig det här priset, varje morgon.

Här är hela topp 50-listan av Sveriges bäst klädda män 2017 >

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.